Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στα χέρια του Ομίλου της Πειραιώς

Σπάει σε 2 κομμάτια, με το κερδοφόρο να περνά στον ιδιώτη και το επιβαρυμένο να μένει στο κράτος

Στους ιδιώτες, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, πέρασε χτες το απόγευμα το κερδοφόρο κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ), μετά και τις συναποφάσεις συγκυβέρνησης - τρόικας - Τράπεζας της Ελλάδας και αφού προηγήθηκε η πράξη διάλυσης - κατάτμησης της ΑΤΕ σε 2 κομμάτια, μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας. Αυτό το μοντέλο έρχεται να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία, επίσης με συνοπτικές διαδικασίες, κατέληξε από χτες το κερδοφόρο κομμάτι με τη διαδικασία της απορρόφησης. Αντιθέτως, εξαιρετικά αρνητικές αναμένονται οι συνέπειες για τους εργαζόμενους της τράπεζας, για χιλιάδες αγρότες και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Στο λεγόμενο «κακό» κομμάτι μεταφέρονται όλα όσα είναι αδιάφορα είτε θεωρούνται «βαρίδια» από τους κεφαλαιοκράτες - «επενδυτές». Σε αυτή την εταιρεία - «ομπρέλα» που περνάει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου στοίβαξαν, πρώτα και κύρια, τις θυγατρικές της σημερινής ΑΤΕ που ανήκουν στον αγροτοβιομηχανικό κλάδο, συγκεκριμένα: «ΔΩΔΩΝΗ», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ). Στην ίδια «κακή» εταιρεία μεταφέρονται και τα επισφαλή δάνεια πελατών τους, κατά βάση αυτά που θεωρούνται οριστικά χαμένα ή που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες αποπληρωμής τους στο μέλλον.

Στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς μεταβιβάστηκαν το «δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της», δηλαδή αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας που υπόσχεται ακόμη περισσότερα κέρδη. Η απορρόφηση από τους ιδιώτες διευκολύνθηκε και από το κούρεμα του κρατικού χρέους, διαδικασία που έπληξε ιδιαίτερα την περιουσία της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς την απαξίωσε.

Η Τράπεζα της Ελλάδας - τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η οποία ανακοίνωσε και την εξέλιξη, προχώρησε ταυτόχρονα στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της πρώην ΑΤΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για τα «μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτικών εκτάσεων και παραγωγικών μονάδων, η παραπέρα συγκέντρωση αγροτικής γης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο νέος ιδιοκτήτης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα, όπως και τη μαζική απομάκρυνση εργαζομένων από την τράπεζα, διαδικασία που την πετυχαίνουν μέσα από τις επιχειρηματικές συνέργειες, τις υπάρχουσες αλληλοεπικαλύψεις του δικτύου υποκαταστημάτων, τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης συμπίεσης του «κόστους» που επέρχεται από την απορρόφηση.

Από την «προσεχή Δευτέρα, 30 Ιούλη ολόκληρο το δίκτυο καταστημάτων θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου της Πειραιώς, αλλά για ευνόητους λόγους θα διατηρηθεί η εμπορική επωνυμία ΑΤΕbank», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πειραιώς. Η ίδια σημειώνει, ακόμη, ότι το νέο σχήμα έχει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις (δάνεια) 47 δισ. ευρώ. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο διευρυμένο επιχειρηματικό σχήμα αριθμούν τους 17.000 και το συνολικό δίκτυο - το οποίο και θα συμπιεστεί - ανέρχεται στα 1.230 υποκαταστήματα.

Η συγκυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η απορρόφηση της ΑΤΕ είναι το πρώτο βήμα για την επόμενη φάση αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ερωτήματα ανακύπτουν από το γεγονός ότι μέχρι χτες δεν είχε ανακοινωθεί το τίμημα της ανταλλαγής, ούτε επίσης το ύψος και το είδος των επισφαλών δανείων που πέρασαν στην «κακή τράπεζα», η ιδιοκτησία της οποίας πέρασε στο κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ