Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ζόρια στη διαχείριση και μεγάλες αντιθέσεις

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προσφυγή της Ισπανίας στο «μηχανισμό στήριξης» βλέπουν τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ

Οσα μέτρα κι αν παίρνουν τα αστικά επιτελεία για να τιθασεύσουν την κρίση σε βάρος των λαών, τα νούμερα δεν τους βγαίνουν, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί
Οσα μέτρα κι αν παίρνουν τα αστικά επιτελεία για να τιθασεύσουν την κρίση σε βάρος των λαών, τα νούμερα δεν τους βγαίνουν, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί
Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και των αδιεξόδων στην αστική διαχείριση, φουντώνουν ξανά τα σενάρια για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα συνοδευτεί αναπόφευκτα από νέα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης, μείωσης δηλαδή της τιμής της εργατικής δύναμης, για να ισοφαρίσουν τη χασούρα τα μονοπώλια και τα κράτη δανειστές.

Τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ που μίλησαν στο Reuters, καταθέτουν την εκτίμηση ότι θα καταστεί αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επειδή η Ελλάδα είναι απίθανο να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Το κόστος του νέου «κουρέματος» θα πρέπει - σύμφωνα με τους ίδιους - να επιβαρύνει τον επίσημο τομέα, δηλαδή την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη αναδιάρθρωση με το PSI.

Οπως λένε στο πρακτορείο, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να απομειώσουν τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα, ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο του χρέους για το 2020 (120% του ΑΕΠ) και προβλέπουν ότι η απόκλιση μπορεί να είναι της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ.

Σαν συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης, το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δανεισμού και τότε η ΕΚΤ με την Ευρωζώνη θα πρέπει να επωμιστούν όλο το κόστος μόνοι τους, σημειώνει το Reuters. Σ' αυτήν την περίπτωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα ήταν μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους ή μια αλλαγή των όρων του προγράμματος. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι κράτη - μέλη της ΕΕ αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος για τα μονοπώλιά τους από την καταστροφή κεφαλαίου.

Ενισχυτικά στα παραπάνω, η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλείται πληροφορίες για «Plan D», σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ και οι ιδιώτες ομολογιούχοι που δε συμμετείχαν στο PSI θα δεχθούν «κούρεμα». Τραπεζικά στελέχη προσδιόρισαν τα «οφέλη» από έναν τέτοιο συμβιβασμό κοντά στα 23 δισ. ευρώ, αν η ΕΚΤ δεν διεκδικήσει τα 17 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν πληρωθούν τα 6 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που εξαιρέθηκαν από το PSI.

Οπως τόνισαν, αν η ΕΚΤ δεχθεί «κούρεμα», θα απολέσει την προτεραιότητα έναντι των άλλων επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που θα ευεργετήσει την αγορά κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. Ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντ. Χόουλεϊ δεν διέψευσε κι αυτός ότι μπορεί να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις στο παρασκήνιο, λέγοντας με νόημα ότι «υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια».

Στο κόκκινο η Ισπανία

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Bundesbank χαρακτήρισε χτες «μη προβληματική» μόνο για τον EFSF την αγορά κρατικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχει αλλάξει η άποψή της για το ρόλο της ΕΚΤ. Οι αναφορές της Bundesbank έρχονται σε αντίθεση με την τοποθέτηση Ντράγκι - που είχε «δείξει» πιθανή αναβίωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων - και δείχνουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, λίγο μετά τις δηλώσεις από την Bundesbank, πως οι Συνθήκες της ΕΕ δε συμβαδίζουν με τραπεζική άδεια στον ESM. «Η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλλιεργεί "λανθασμένα κίνητρα" και δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την υπέρβαση της κρίσης» δήλωσε εκπρόσωπος της Bundesbank.

Με δηλώσεις εκπροσώπου της στο DJ Newsires, η γερμανική κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της τραπεζικής άδειας για το λεγόμενο «μόνιμο μηχανισμό στήριξης», υποστηρίζοντας πως αυτό «θα καθιστούσε τον μηχανισμό εκ των πραγμάτων χρηματοδότη των ευρωπαϊκών χωρών - κάτι που αντιβαίνει στην κείμενη Συνθήκη της ΕΕ».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Ισπανία για πρώτη φορά παραδέχτηκε χτες ότι μπορεί να χρειάζεται μια πλήρη «διάσωση», ύψους 300 δισ. ευρώ, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έφερε το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, καθώς το κόστος δανεισμού για την Ισπανία ξεπέρασε το 7,6%.

Εάν χρειαστεί, τα κεφάλαια αυτά μπορεί να έλθουν επιπλέον με τα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί ότι θα λάβει για τον τραπεζικό κλάδο, φθάνοντας τις αντοχές των πόρων της Ευρωζώνης σε οριακό σημείο, γεγονός που θα μεγαλώσει κι άλλο τα ζόρια στην αστική διαχείριση, άρα και τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόνισε στον Ισπανό υπουργό ότι είναι απρόθυμος να εξετάσει μια «διάσωση» προτού τεθεί σε λειτουργία ο «μόνιμος μηχανισμός διάσωσης» της Ευρωζώνης, ESM. Τη διαρροή διέψευσε η ισπανική κυβέρνηση.

Στο ίδιο μέτωπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Μόντι θα βρεθεί την Τρίτη στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Στη συνέχεια, ο Μόντι θα μεταβεί στη Φινλανδία, μια χώρα που σκληραίνει διαρκώς τη στάση της στους κόλπους της Ευρωζώνης, σχετικά με τα πακέτα διάσωσης, επιδιώκοντας να διασφαλίσει τα δικά της μονοπώλια στον ανταγωνισμό που μεγαλώνει. Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν την Ευρωζώνη έδωσαν για μια ακόμα φορά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες.

Αντιλαϊκή ομοφωνία

Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατύπωσε ο Π. Ρουμελιώτης ότι το ΔΝΤ γνώριζε εκ των προτέρων πως τα δανειακά προγράμματα (μνημόνια) με την Ελλάδα θα αποτύχουν, το Ταμείο σχολίασε χτες στους New York Times ότι ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ «ουδέποτε διαφοροποιήθηκε ή εξέφρασε αντίρρηση ως προς το περιεχόμενο των πολιτικών που προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν αυτό εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου».

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ «στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας».

Με άλλες δηλώσεις εκπροσώπων του, το ΔΝΤ απέρριψε τις κατηγορίες ενός εκ των ειδικών του, του Πίτερ Ντόιλ ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του, μετά από 20 χρόνια εργασίας στο Ταμείο, δήλωνε ότι στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια κρίση και την κρίση στην Ευρωζώνη είχαν «αποσιωπηθεί» στις εκθέσεις του διεθνούς οργανισμού.

Τέλος, ολοκλήρωσαν χτες τις επαφές τους στην Κύπρο οι επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου συναντήσεων για αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ