Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΚΑ
Εντατικές επαφές με φορείς ΑΠΕ

Επιταχύνονται οι διεργασίες για τις νέες παρεμβάσεις στην αγορά

Η κυβερνητική «μηχανή» για τη θέσπιση και υλοποίηση νέων αντιλαϊκών κανόνων στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε ήδη μπροστά. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε χτες «ευρεία σύσκεψη», όπως χαρακτηρίστηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου, με εκπροσώπους του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ). Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο γγ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκος και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α.Ζερβός.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας, που εντοπίζεται κυρίως, αλλά όχι μόνο, στην αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να πληρώσει τις υψηλότατες αποζημιώσεις των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πρόβλημα εμφανίστηκε και επιδεινώθηκε λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των ΑΠΕ, οι οποίες απολαμβάνουν εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής τους σε υψηλότατες τιμές. Αυτό το προδιαγεγραμμένο πρόβλημα χρησιμοποιείται τώρα από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για ρυθμίσεις, όπως η πιθανή νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ, αλλά και η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τάχα ενάντια στις «στρεβλώσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για κλαδικά ζητήματα και γενικότερα για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την αγορά ενέργειας. Η συζήτηση ήταν «ιδιαιτέρως εποικοδομητική». Την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν συναντήσεις με: το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΑΣΠΗ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ