Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Νέες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως απολύτως «φυσική και αναγκαία» χαρακτήρισαν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και της Γαλλίας, Φίλιπ Χάμοντ και Ζαν Ιβ λε Ντριαν, τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας τους, με την υπογραφή δύο ακόμη συμφωνιών για συνεργασία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η υπογραφή τους αποτελεί συνέχεια της αμυντικής συνεργασίας που υπογράφτηκε από τα τέλη του 2010.

Οι νέες συμφωνίες προφανώς εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για τη λεγόμενη «έξυπνη άμυνα». Ωστόσο, δίνουν «προβάδισμα» στις δύο χώρες, καθώς μπορεί να λειτουργήσουν ως κοινό μέτωπο και «αντίβαρο» στις εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που έχουν κορυφωθεί, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Προβλέπεται η χρηματοδότηση με 12 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης φάσης επίδειξης τεχνολογίας του Future Combat Air System (FCAS), ενός UCAV με τη συνεργασία Dassault Aviation και BAE systems για ένταξη σε υπηρεσία, το 2030-2040. Η δεύτερη συμφωνία αφορά το τακτικό σύστημα Watchkeeper, σύστημα παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών που ήδη χρησιμοποιείται από τους Βρετανούς, ώστε να υπάρξει από κοινού υιοθέτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ