Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με το «μοτίβο Λιβύης» προχωράνε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ενοπλοι που στηρίζονται στους ιμπεριαλιστές βρίσκονται στο Χαλέπι όπου επιχειρούν να το αξιοποιήσουν ως «εφαλτήριο»
Ενοπλοι που στηρίζονται στους ιμπεριαλιστές βρίσκονται στο Χαλέπι όπου επιχειρούν να το αξιοποιήσουν ως «εφαλτήριο»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στα πρότυπα της Λιβύης, αλλά και της επέμβασης στο Ιράκ, δρομολογούνται οι εξελίξεις στη Συρία, τόσο στο πεδίο της προπαγάνδας, όσο και σε επίπεδο επιβολής κυρώσεων, από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τις ΗΠΑ να απαιτούν την επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Η ΕΕ ήδη ανακοίνωσε την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων για τη Συρία επιβάλλοντας μία σειρά απαγορεύσεων και ελέγχων στις μεταφορές, ισοδύναμων με αποκλεισμό, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζουν και ενισχύουν μαζί με τις ...ευαίσθητες στα «δημοκρατικά διακαιώματα» μοναρχίες του Κόλπου, τους ενόπλους της αντιπολίτευσης.

Τις κυρώσεις που προωθούνται από τις Βρυξέλλες και τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ, καταδίκασε η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν έναν αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό», υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν τις αναγνωρίζει και τις χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγικές και μη ικανές» να επιλύσουν την κρίση στη Συρία.

Στο πλαίσιο των ρωσικών συμφερόντων ο Σ. Λαβρόφ, τόνισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζουν πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Συρία, επιλέγοντας μονομερείς ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες και στα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ κατηγόρησε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι δεν είχαν διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, πριν αποφασίσουν τις κυρώσεις. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ του σχεδίου του Κόφι Αναν και των συμφωνιών της Γενεύης, όπως περιγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν, με βασική αρχή ότι «οι Σύροι πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν».

Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Η Ρωσία σημειώνει επίσης τις αμφιβολίες της για το λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, με βάση τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι μεθοριακές πύλες που φέρονται να κατελήφθησαν από αντικαθεστωτικούς, τελικά πέρασαν στα χέρια ομάδων «που συνδέονται άμεσα με την "Αλ Κάιντα"», σύμφωνα με το Σ. Λαβρόφ, καλώντας τους δυτικούς να μη σπεύδουν να εξυμνούν τις εδαφικές κατακτήσεις των αντιπάλων της κυβέρνησης Ασαντ, προσθέτοντας ότι αν η κατάληψη εδάφους από «τρομοκράτες», όπως είπε, «υποστηρίζονται από τους εταίρους μας, θα θέλαμε τότε να πάρουμε μια απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η θέση τους πάνω στο θέμα της Συρίας και τι προσπαθούν να επιτύχουν στη χώρα αυτή». Δημοσίευμα που αναφέρεται σε πληροφορίες σχετικά με τη δράση μουτζαχεντίν της «αλ Κάιντα» στη Συρία και οι οποίοι εμφανίζονται ως «αντικαθεστωτικοί», παρουσίασαν χθες και οι «New York Times». Ιρακινοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, επίσης αναφέρουν ότι οι «εξτρεμιστές που επιχειρούν στη Συρία είναι οι ίδιοι που πραγματοποιούν επιθέσεις και στη χώρα τους».

Προετοιμασίες από την Τουρκία

Στην Τουρκία χτες συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της κυβέρνησης και του στρατού και επικεφαλής τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά το ρόλο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, που πληροφορίες αναφέρουν ότι ελέγχει εφεξής πολλές ζώνες στο βορρά της χώρας. Στη συνάντηση οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν για «επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν σε όλους τους τομείς όσον αφορά την εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας.

Η Τουρκία επίσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία των πυλών της στα σύνορα με τη Συρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, αλλά δεν κλείνει τα σύνορα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Χαγιατί Γιαζιτσί.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των πιέσεων των ιμπεριαλιστικών κέντρων προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, αποχώρησαν από τη Συρία οι 150 εκ των 300 παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι δε θα επιστρέψουν καθώς, όπως σημειώνεται, δεν αποκαταστάθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για την παραμονή τους στην περιοχή...

Το Ισραήλ επανέρχεται στην περί χημικών όπλων προπαγάνδα, εκτοξεύοντας νέες απειλές ότι το Τελ Αβίβ θα ενεργήσει «άμεσα και με τον πιο σκληρό τρόπο», σε περίπτωση μεταφοράς τους στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «αιτία πολέμου» και «κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσει κανείς», σημειώνοντας ότι το μήνυμα έχει σταλεί προς Ευρωπαίους, Αμερικάνους, ΟΗΕ και Ρωσία.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, ο συριακός στρατός και οι ένοπλοι της λεγόμενης αντιπολίτευσης διεξάγουν σφοδρές μάχες στο Χαλέπι, γνωστό εμπορικό κέντρο, που οι ένοπλοι θέλουν να ελέγξουν ως «εφαλτήριο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ