Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρούσματα φυματίωσης σε δημοτικό παιδικό σταθμό

Την απουσία πολιτικής προληπτικής ιατρικής για τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει η περίπτωση με τα κρούσματα φυματίωσης που παρουσιάσθηκαν σε δημοτικό παιδικό σταθμό στην περιοχή της Τούμπας.

Οπως έγινε γνωστό, στις 20 Ιούνη, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τους γονείς των νηπίων ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Μέγας Αλέξανδρος» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και τα παιδιά, διαπιστώθηκε ότι 5 παιδιά βρέθηκαν θετικά στο Μαντού και υποβλήθηκαν στην αναγκαία θεραπευτική αγωγή.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελία που έγινε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας. Και χτες η Διοίκηση του Δήμου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Αντιφυματικό Κέντρο, προγραμματίστηκε ο έλεγχος Mantoux σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους του Παιδικού Σταθμού και υλοποιήθηκε, στις 26 Ιουνίου. Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε στις 27 Ιουνίου 2012 ενημέρωση των γονέων, στο χώρο του Παιδικού Σταθμού, από λοιμωξιολόγο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στο Mantoux, υποδείχθηκε η παρακολούθησή τους από τους θεράποντες ιατρούς τους για τη λήψη ανάλογης θεραπευτικής αγωγής».

Πίσω από τα μέτρα αντιμετώπισης του περιστατικού, τα οποία έλαβε η αρμόδια υπηρεσία, η Διοίκηση του Δήμου προσπαθεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες που έχει. Γιατί εδώ και 7 μήνες έχει αφήσει χωρίς γιατρούς Εργασίας τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει εδώ και μήνες καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν γίνονται ούτε τα εμβόλια αντιτετανικού, και τους τελευταίους μήνες δεν εμβολιάσθηκαν οι συμβασιούχοι που εργάσθηκαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, προβλέπεται να πραγματοποιούν εξετάσεις κάθε δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ