Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς

Να μην κλείσει κανένας δημόσιος παιδικός σταθμός και να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η δωρεάν ένταξη σε αυτούς όλων των παιδιών, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται με τους παιδικούς σταθμούς στην περιοχή της Αττικής, οδηγεί σε αποκλεισμό ακόμα περισσότερων χιλιάδων παιδιών από το δικαίωμα και την ανάγκη πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται δωρεάν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος σε όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου και ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό αυξάνουν, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να κλείσει μεγάλος αριθμός παιδικών σταθμών, να μειωθεί το προσωπικό με τη λήξη των συμβάσεων, τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση προσλήψεων.

Ενδεικτικά, σε Δήμους της Αττικής μένουν εκτός παιδικών σταθμών 2.320 παιδιά από νέες αιτήσεις, που στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια αφού πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση, αφού γνωρίζουν ότι θα "κοπούν" λόγω των κριτηρίων.

Ταυτόχρονα χιλιάδες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από το άγρια περικομμένο εισόδημά τους τα χαράτσια των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Ουσιαστικά και με ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων μια προνοιακή παροχή, όπως είναι η προσχολική αγωγή παρέχεται όλο και σε λιγότερους με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση. Ολο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που και αυτά είναι ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα.

Μέσω των προγραμμάτων - πέραν των άλλων - προωθείται και ο στόχος της κυβέρνησης και των δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαπαιδαγώγηση η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση αν θα χρηματοδοτήσει μέτρα ώστε:

-- Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς στην Αττική όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

-- Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.

-- Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

-- Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ