Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα για τις ανάγκες των μονοπωλίων

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σφαγείο σε προνοιακά επιδόματα, Υγεία, φάρμακο, μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα

Οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για να μη βρουν τόπο να σταθούν τα νέα μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού
Οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για να μη βρουν τόπο να σταθούν τα νέα μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού
Το σύνολο των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν υποβάλει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, μαζί με τις προτάσεις των υπουργείων και άλλων, όπως αυτές που περιέχονται σε «μελέτη» που έχουν αναθέσει στο ΚΕΠΕ, μπαίνουν στο αντιλαϊκό τραπέζι, στις επεξεργασίες για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ.

Σχεδόν έτοιμο είναι, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το τελικό πακέτο για το οποίο και θα διαβουλευθούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα. Η συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Πέμπτη.

Σφαγείο ετοιμάζουν σε προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, παραπέρα οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις «δαπάνες» του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στην Υγεία (νοσήλια, φάρμακα), Παιδεία κ.ά., μαζικά λουκέτα, σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, μαζί και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πλαφόν σχεδιάζουν να βάλουν μέχρι και στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους, όσους από αυτούς έχουν τη δυνατότητα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αφαίμαξη δίχως προηγούμενο

Στα αντιλαϊκές επεξεργασίες τους βάζουν και τα παρακάτω νέα μέτρα:

-- Η μελέτη του ΚΕΠΕ εισάγει το «θεσμό της συνασφάλισης», προκειμένου, όπως λένε, να μπει φραγμός στην «υπερβάλλουσα χρήση ιατρικών υπηρεσιών». Οι ασφαλισμένοι θα έχουν κάλυψη για δαπάνη μέχρι 1.500 ευρώ το χρόνο. Απο κει και πάνω θα πληρώνουν από την τσέπη τους χαράτσι 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσήλιου!

-- Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με «χαμηλή πληρότητα», ευρύτερες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

-- Σημαντικά οικονομικά «οφέλη» βλέπουν από την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων. Περίπου στα 300 εκατ. ευρώ βλέπουν τα «περιθώρια εξοικονομήσεων» στον ΕΟΠΥΥ και στα 181 εκατ. ευρώ από τις περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων.

-- Στα «ισοδύναμα μέτρα», που εξετάζουν, μπαίνει η ακόμη μεγαλύτερη καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

-- Οριζόντιες περικοπές σε όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ μεικτά (5% στο κλιμάκιο 1.000-1.400 ευρώ και 10% στα ποσά πάνω από 1.400 ευρώ).

-- Αγνωστο για την ώρα είναι σε ποιο ύψος θα μπει το πλαφόν στις συντάξεις. Τις προάλλες το έβαζαν στα 2.400 ευρώ (κύρια και επικουρική) για «εξοικονόμηση» 1 δισ. ευρώ, ποσό που όπως «διαπίστωσαν» στη συνέχεια «δεν τους βγαίνει».

-- Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

-- Προχωρούν με τη διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά., όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά., με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Καθιερώνονται νέα κατά πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προκρίνεται και η «λύση» χορήγησης ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα, αυτά που χορηγούνται σε ΑμΕΑ (ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς κ.ά.). Επίσης, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο (πρώτη κατοικία).

-- Πληρωμή διδάκτρων από 200 μέχρι και 2.000 ευρώ το κεφάλι για φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά από ορισμένα χρόνια!

-- Ολοκληρωτικά πάγωμα των προσλήψεων στους δήμους, παραπέρα περιορισμούς στις προσλήψεις στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

-- Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, μέτρο που θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των νέων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία και άρα σε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.

-- Κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ, με την ταυτόχρονη εκχώρηση της αρμοδιότητας τεχνικού ελέγχου στους ιδιώτες.

-- Λουκέτα σε εταιρείες και φορείς που ανήκουν στους ΟΤΑ. Κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων και επιστημονικών συνεργατών για βουλευτές.

-- Μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» στις ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009 έχουν μείνει στα χαρτιά.

-- Περιορισμός του δημόσιου τομέα, με μαζικά λουκέτα και απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θεωρούν μηδενικές τις αποδόσεις από τα όλα προηγούμενα προγράμματα (εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Ετοιμάζουν νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο για την απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα χρόνια. Στα 2 δισ. ευρώ φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» από τα λουκέτα και τις απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Λίστες δίχως τέλος

Το υπουργείο Εργασίας «συνεισφέρει» στο αντιλαϊκό πετσόκομμα με 4 δισ. ευρώ. Στα 2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η διάλυση των κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων, στο 1 δισ. ευρώ οι «εξοικονομήσεις» από το πλαφόν στις συντάξεις και ακόμη 1 δισ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις και παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ προδιαγράφονται οι εξοικονομήσεις σε βάρος της λαϊκής Υγείας (επέκταση γενόσημων φαρμάκων, συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, λειτουργικά έξοδα στην Υγεία κ.ά.), 2 δισ. ευρώ από οριζόντιες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων κ.ο.κ.

Στη νέα διά ζώσης διαβούλευση συγκυβέρνησης και τρόικας, που ξενικά από σήμερα, μπαίνουν και τα παρακάτω:

  • Νέος φορολογικός νόμος - εργαλείο για το αποφασιστικό ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος. Βασικοί άξονες είναι τα νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, στην κατανάλωση και την κατοικία, η διάλυση και κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), η «αντικατάστασή» τους με επιδοματική μορφή και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
  • Ο «περιορισμός του δημόσιου τομέα», με μαζικά λουκέτα και απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θεωρούν μηδενικές τις αποδόσεις από τα προηγούμενα προγράμματα (εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Ετοιμάζουν νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο για την απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Εναρξη του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ.
  • Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, η «αποδοτικότητα» των φορολογικών μέτρων που ήδη πάρθηκαν, οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν, στο κατά πόσο πραγματώθηκαν οι στόχοι τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
  • Η πρώτη «αποτίμηση» του πρόσφατου αντεργατικού πακέτου (μείωση κατώτατου μισθού, μετενέργεια, πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων, κατάργηση της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ