Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ και τραπεζίτες

«

Δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος στις τράπεζες που λειτουργούν με δημόσιο χρήμα», «Τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας» (!) νέα «συστήματα εποπτείας» και άλλα αποκαλυπτικά είναι στις προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ημερίδα που διοργάνωσε, την περασμένη βδομάδα, για την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Πρόκειται για αναμασήματα της ίδιας «επιχειρηματολογίας», με την οποία και τα άλλα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, από κοινού με την τρόικα και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, έκαναν τη δουλειά τους, διεκπεραίωναν τις υποθέσεις των μονοπωλίων, εμπαίζοντας τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου.

Ετσι, το «δημόσιο χρήμα» για την προστασία του οποίου κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτε άλλα παρά ο προβλεπόμενος πακτωλός με τα 50 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τα οποία και προορίζουν για τη «θωράκιση» - ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα λοιπά στέκεται καταγγελτικά απέναντι στο μνημόνιο, έρχεται διά της πλαγίας, να στηρίξει, χωρίς καν τον παραμικρό αστερίσκο, τη δανειακή σύμβαση.

Τα περί «δημόσιας ιδιοκτησίας», και «κοινωνικού ελέγχου» αποτελούν σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ο «δημόσιος έλεγχος» που επαγγέλλεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προκειμένου να μην παρεξηγηθεί, αφορά αποκλειστικά στις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιήσει η τρόικα και επιβάλλεται σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αποκαλυπτικό είναι και το επιχείρημα που προβάλλουν για να στηρίξουν το αίτημα της «ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Εν προκειμένω λένε ότι θα «βοηθήσει τις ίδιες τις τράπεζες στην εξυγίανσή τους»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ