Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν είναι «σπατάλη» η Υγεία του λαού

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας» και εμφανίστηκαν ένα μετά το άλλο τα εφιαλτικά συμπτώματα των άγριων περικοπών που απορυθμίζει τις υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στα νοσοκομεία: Στις Σέρρες οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια. Και μετά τις περικοπές στις εφημερίες δέκα γιατροί της Παθολογικής Κλινικής παραιτήθηκαν. Στο νοσοκομείο Λαμίας μια γυναίκα γέννησε χωρίς μαιευτήρα - γιατί δεν υπήρχε στην εφημερία. Και στο «Αττικόν» -όπου την περασμένη βδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς έκανε μεγαλόστομες διακηρύξεις για την «αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας» με μετακινήσεις 30 νοσηλευτών απ' την «Αγία Βαρβάρα»- εμφανίστηκε μεγαλύτερη σε μέγεθος η αθλιότητα της νοσηλείας στους διαδρόμους των κλινικών. Κι ήρθε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στη συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ζήτησε «περιορισμό των δαπανών και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου». «Με πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους ισοδυναμεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι οι περικοπές θα θίξουν μόνο τις σπατάλες και θα οδηγήσουν σε "ορθολογική ανάπτυξη" υπηρεσιών και σε δήθεν νοικοκύρεμα» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του. Είναι δηλαδή, «"σπατάλη" οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή που μένουν» όπως τονίζει το ΚΚΕ.

Ηδη οι λαϊκές οικογένειες βίωσαν τη στάση πληρωμών και αντιμετωπίζουν καθημερινά και τη στάση παροχών απ' τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς κλείνουν Κέντρα Υγείας, εργαστήρια και υποκαταστήματα του ΙΚΑ. «Είναι φανερό ότι οι σημερινές υπηρεσίες παροχής ΕΟΠΥΥ δεν αποτελούν σύστημα ΠΦΥ που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες» τονίζει το ΚΚΕ και φέρνει στο προσκήνιο την πρότασή του «που μπορεί να ικανοποιήσει τις άμεσες, σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υπηρεσίες ΠΦΥ και φάρμακα».

Το σύστημα της ΠΦΥ προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ' όλα πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Ολα αυτά θα υλοποιούνται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, μετανάστες), τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες (ορεινές, αγροτικές, τουριστικές περιοχές, νησιά), σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων και είναι διασυνδεδεμένα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος επικαιροποίησης αυτής της πρότασης είναι διαμόρφωση διεκδικητικών πλαισίων για την άμεση αντιμετώπιση ανά γειτονιά, πόλη και περιοχή των εκρηκτικών αναγκών στις υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες αλλά και η άμεση διευκόλυνση -και χωρίς περιορισμούς- πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο πρέπει να είναι ενταγμένο στην προοπτική της πάλης για δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, ΠΦΥ, δημόσιας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Η προοπτική αυτή είναι ενταγμένη στον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ