Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕπ
Ετοιμάζονται για φαγοπότι τα μεγάλα ψάρια

Καμιά σχέση με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων δεν έχει η συμφωνία της συγκυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ακόμη μια συμφωνία για το ίδιο θέμα, αυτό της ευνοϊκής δανειοδότησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου στη συνέχεια να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις με δήθεν «καλύτερους» όρους, αλλά πάντα υπό την αίρεση των προϋποθέσεων και προαπαιτήσεων που θα θέσουν οι ίδιες οι τράπεζες, προέκυψε προχτές από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Β. Χόγιερ στην Αθήνα.

Ετσι, ανακοινώθηκε και πάλι (το μέτρημα χάνεται για τα τελευταία 2 χρόνια) ότι η ΕΤΕπ θα διοχετεύσει την ερχόμενη τριετία 1,44 δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών, για τις δανειοδοτήσεις με παρέμβαση του «Ταμείου Εγγυήσεων» (600 εκατ. ευρώ έως το Γενάρη 2013, άλλα 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013 και 440 εκατ. ευρώ τη διετία 2014-2015).

Ακόμη και αν προχωρήσει το σχέδιο -που στοχεύει και απαιτεί μόχλευση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών- δεν θα αφορά ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να προσφέρουν εγγυήσεις «βιωσιμότητας» και «καινοτόμας» δραστηριοποίησης, όπως προϋποθέτει η δανειοδότησή τους.

Ακόμη περισσότερο, οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν τα βάρη μιας δανειοδότησης ακόμη και με «ευνοϊκούς» όρους, όταν έχουν απέναντί τους να ανταγωνιστούν θηριώδη μονοπώλια, που κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς - φιλομονοπωλιακούς νόμους της εκάστοτε κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκης κρίσης.

Επιπλέον, μια νέα πλευρά της συμφωνίας έχει να κάνει με τη «δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Εργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης».

Αυτό σημαίνει προώθηση των σχεδίων των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών, που είχαν μπλοκάρει την εξέλιξη των έργων απαιτώντας μεγαλύτερες εγγυήσεις και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, τόσο επειδή έχει μπει θέμα αύξησης του κόστους, όσο και επειδή κάποιες τράπεζες ζητούν αυξημένα επιτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ