Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαλαλεί την πραμάτεια της σε Αμερικάνους «επενδυτές»

Εγγυήσεις Α. Σαμαρά σε κεφάλαια που ενδιαφέρονται για μερίδιο στο πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου

Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Κλίντον και Ελληνοαμερικανούς «επενδυτές»

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Κλίντον και Ελληνοαμερικανούς «επενδυτές»
Μερίδιο και ρόλο στη νέα φάση της αρπαγής της δημόσιας περιουσίας που οργανώνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν αμερικανικά κεφάλαια, που εκφράζονται μέσα από ομάδα ελληνοαμερικανών μεγαλοεπιχειρηματιών και «εκπροσωπούνται» από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και αρχιμακελάρη των λαών Μπ. Κλίντον.

Η συγκυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε την Κυριακή ο Αντ. Σαμαράς και υπουργοί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τον Μπ. Κλίντον, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, δηλαδή σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και «φαστ τρακ» εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και αντιδραστικές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που τσακίζουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και «να προσελκυστούν επενδύσεις».

«Κατά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Κλίντον συζητήθηκαν θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Αλλά και ζητήματα για την απευθείας ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας, αξιοποιώντας το δίκτυο "Clinton Global Initiative" καθώς και τα ισχυρά δίκτυα των Ελλήνων της Αμερικής και ολόκληρου του οικουμενικού Ελληνισμού», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντ. Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα των πολύωρων συνομιλιών με τους επίδοξους «επενδυτές».

Στην πραγματικότητα, οι αποκαλούμενοι «ελληνοαμερικανοί επενδυτές» αναζητούν νέα πεδία εγγυημένης και υψηλής κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Με δεδομένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα της νέας συγκυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα και να εγγυηθεί την «ασφάλεια» των επενδύσεων, εννοείται έναντι του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σπεύδουν να εκδηλώσουν το «ενδιαφέρον» τους, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αξιοποιώντας, με το αζημίωτο, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επενδύσεις σε τομείς με «ψωμί»

Το ενδιαφέρον των «ελληνοαμερικανών» μεγαλοεπιχειρηματιών φαίνεται να επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Το μήνυμα, που σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε για λογαριασμό των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ο Κλίντον, ήταν άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να καταργηθεί κάθε εμπόδιο στην ελεύθερη επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Ειδικότερα, ζητούν:

  • Νέα μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και σταθερό φορολογικό σύστημα.
  • Αλλαγή του επενδυτικού νόμου, ώστε να δίνει περισσότερα κίνητρα στους «επενδυτές».
  • Μείωση της γραφειοκρατίας, δηλαδή κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών ελέγχων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, κ.ο.κ.
  • Διαδικασίες fast track για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι ο χρόνος για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου δε θα πρέπει να ξεπερνά τη μία βδομάδα(!)

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι όλα αυτά αποτελούν δεσμεύσεις του ίδιου και της συγκυβέρνησης και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά έχει δεσμευτεί για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και τα μερίσματα των επιχειρήσεων στο 15% (από 20% σήμερα) με προοπτική να πέσει στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή στο 10%.

Επίσης, έχει δεσμευτεί για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, και κυρίως έχει εγγυηθεί για το «ιερό δικαίωμα» των επενδυτών στην «ασφάλεια» έναντι του εργατικού κινήματος, προαναγγέλλοντας κατάργηση των διαδηλώσεων και του δικαιώματος στην απεργία.

Εγγυήσεις για σίγουρο κέρδος

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος συμμετείχε σε διευρυμένη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Στη συνέχεια, ο Κλίντον μίλησε σε κλειστή συνάντηση Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Hellenic Initiative». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας φέρεται να διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίας ότι «η απόλυτη πλειοψηφία του λαού θέλει το ευρώ, γιατί εκτός ευρώ υπάρχει αργός και βασανιστικός θάνατος».

Το στίγμα των επαφών με τον Μπ. Κλίντον έδωσε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και ο υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος ότι «σιγά σιγά θα φανεί ότι το κλίμα αλλάζει, έχει σημασία να αλλάξει και η διεθνής εικόνα της χώρας και να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα στην οποία κάποιος μπορεί να κάνει επενδύσεις, μπορεί να εφαρμόσει ιδέες στον τομέα της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ