Κυριακή 22 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγρια η εκμετάλλευση των νέων

Κάλεσμα οργάνωσης απευθύνει η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου της Αττικής

Αντιμέτωποι με άγρια εκμετάλλευση έρχονται οι νέοι που κάνουν την πρακτική τους στα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Αλκης, για παράδειγμα, κάνει πρακτική σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Μακεδονία. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει προβλέπει 8ωρη βάρδια και διάλειμμα μισής ώρας για φαγητό. Αυτά στα χαρτιά.

«Οταν μπεις στην κουζίνα, τίποτα από αυτά δεν ισχύει», λέει ο Αλκης και εξηγεί: Οι ώρες δουλειάς συνήθως φτάνουν τις 10, μερικές φορές και τις 11. Οι πρακτικάριοι δουλεύουν δηλαδή καθημερινά υπερωρίες τις οποίες δεν πρόκειται να πληρωθούν. Χρόνος για διάλειμμα δεν υπάρχει και οι ώρες της δουλειάς περνούν με συνεχή ορθοστασία, τρέξιμο και κουβάλημα. Σε αρκετές περιπτώσεις το ρεπό έρχεται μετά από τρεις και τέσσερις βδομάδες δουλειάς.

Οσο για τη στέγαση που τους παρέχεται, αυτή είναι σε δωμάτια σε χωριό κοντά στο ξενοδοχείο. Εκεί μένουν ανά τέσσερις, σε δωμάτια στα οποία δεν υπάρχει και δε χωρά τίποτε άλλο εκτός από τα κρεβάτια τους. «Ισα ίσα για να κοιμηθείς και την επόμενη να πας ξανά για δουλειά», όπως λέει ο Αλκης.

Σύσκεψη την Τετάρτη

Στους νέους εργαζόμενους που κάνουν την πρακτική τους άσκηση απευθύνεται το Συνδικάτο των Εργαζομένων στον Τουρισμό, τον Επισιτισμό και τα Ξενοδοχεία της Αττικής. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου καλεί τους νέους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για πρώτη φορά, να βγάλουν συμπεράσματα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν: Από τη σκληρή δουλειά, τα εξοντωτικά ωράρια, τους μισθούς των 300 ευρώ και την κουτσουρεμένη ασφάλιση.

«Τώρα που κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε αυτό τον κλάδο κάνε τα σωστά. Ψηλά το κεφάλι», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νέων με την οποία τόσο το κλαδικό όσο και τα επιχειρησιακά συνδικάτα πραγματοποιούν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, καλώντας τους μαθητευόμενους και τους πρακτικά ασκούμενους να οργανωθούν στα ταξικά τους σωματεία και να συμβάλουν στον αγώνα, στο πλευρό των συναδέλφων τους. Η Επιτροπή Νέων προγραμματίζει σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες πρωτοβουλίες της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στους σπουδαστές και νέους εργαζόμενους στο χώρο του Τουρισμού(2018-10-17 00:00:00.0)
«Χρυσωρυχείο» για τους ξενοδόχους, κάτεργο για τους σπουδαστές(2018-08-04 00:00:00.0)
Με συνελεύσεις στα ξενοδοχεία προετοιμάζουν την απεργία(2017-07-01 00:00:00.0)
Επανασχεδιασμός της δράσης στα νέα δεδομένα(2014-01-17 00:00:00.0)
Από τη συζήτηση στη Συνέλευση(2013-10-10 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα στους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών(2012-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ