Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις φλόγες ξανά η Κερατέα

Eurokinissi

Ενα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κερατέα, η οποία έκαψε 27.000 στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων, κάτοικοι της ίδιας περιοχής είδαν για δεύτερη φορά την πύρινη λαίλαπα να απειλεί τις περιουσίες αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές. Η φωτιά που ξέσπασε στις 2.15 χτες το μεσημέρι στον οικισμό Διόνυσο και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις εφτά το βράδυ κατέστρεψε πάνω από 15 σπίτια, αρκετά στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ προξένησε ζημιές σε δεκάδες οικήματα της περιοχής. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για την πρώτη εστία στη διασταύρωση του οδικού δικτύου προς Κακιά Θάλασσα με το Δασκαλειό. Λόγω των ισχυρών ανέμων, οι φλόγες βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αναπτύχθηκαν, δημιουργώντας μέτωπο που ξεπερνούσε το 1,5 χλμ.

Οι κάτοικοι των περιοχών Διόνυσος, Τρέπες, Μπούρτζες, βρέθηκαν αντιμέτωποι στη μεγαλύτερη διάρκεια της πυρκαγιάς με τις φλόγες, πολεμώντας παράλληλα με τους πυροσβέστες με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα που ξεπρόβαλαν το ένα μετά το άλλο.

Η Πυροσβεστική αρχικά επιχειρούσε στις εστίες των πυρκαγιών με 25 άνδρες, 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στη συνέχεια όμως και λόγω της ανάπτυξης της πυρκαγιάς οι δυνάμεις ενισχύθηκαν, φτάνοντας στις 17.00 τους 120 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές, οχήματα των ΟΤΑ, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς το μεσημέρι εκκενώθηκαν το μοναστήρι της Παντάνασσας καθώς και μια παιδική κατασκήνωση. Τα 300 παιδιά που φιλοξενούνταν σε αυτή μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ΚΑΠΗ Κερατέας. Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πολίτες. Τέλος, κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (1η Μάη) στην περιοχή έχουν μπει περίπου 40 πυρκαγιές.

Πύρινα μέτωπα σε άλλες περιοχές

Το απόγευμα χτες, ξέσπασε επίσης δασική πυρκαγιά στην Αγάλα Ζακύνθου. Επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροπλάνα. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στον Πλακιά Ρεθύμνου. Στον τόπο επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ένα ελικόπτερο και πεζοπόρο τμήμα έξι ατόμων.

Σε ύφεση βρισκόταν από χτες το απόγευμα η πυρκαγιά στην Αχαΐα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές Ανω και Κάτω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐας, ενώ στον Κίσσαμο αργά το βράδυ της Τετάρτης εκκενώθηκε το χωριό Παπαδιανά, καθώς οι φλόγες απείλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Στην Αχαΐα, η φωτιά είχε περιοριστεί στους οικισμούς Δρέπανο και Πλατάνι. Με το πρώτο φως της ημέρας πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξέλιξη της φωτιάς.

Στον Κίσσαμο Χανίων, κατασβέστηκε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ των περιοχών Βάθη, Παπαδιανά Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Εχουν καεί γεωργικές, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και αρκετά σπίτια κυρίως αγροικίες στους οικισμούς Παπαδιανά, Βάθη, Θεοδωριανά, Σημαντηριανά, Αμυγδαλοκεφάλι και Πλοκαμιανά.

Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο Ζευγολατιό Κορινθίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ