Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα

Στο έλεος του «στρατηγού ανέμου» βρέθηκαν χτες περιοχές της Αχαΐας που καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα. Η ανεπάρκεια και τα προβλήματα των μέσων που διαθέτει η Πυροσβεστική φάνηκαν και χτες, αφού εφτά από τα οκτώ αεροπλάνα που στάλθηκαν για αεροπυρόσβεση εμφάνισαν βλάβες. Τρία, μόνο, από αυτά επανήλθαν στην ενεργό δράση. Ετσι, και αυτή η κυβέρνηση, αφήνει απροστάτευτο τον δασικό πλούτο της χώρας, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Η μεγάλη πυρκαγιά απείλησε χωριά στην Αχαΐα, ενώ τμήμα του νομού κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά συνέχιζε να μαίνεται μέχρι αργά το βράδυ. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Το απόγευμα σε εξέλιξη βρίσκονταν δύο πύρινα μέτωπα στο Ανω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά. Από τα τελευταία, άλλωστε, ξεκίνησε η φωτιά στις 2.30 τα ξημερώματα. Βελτίωση σημειώθηκε στο Κάτω Καστρίτσι, όπου νωρίτερα κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, ενώ η φωτιά πλησίασε και την κοινότητα Πλατάνι, αλλά οι φλόγες δεν απείλησαν άμεσα τα σπίτια. Η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια καμένη κατοικία.


Eurokinissi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Ανω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐας.

Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, στην περιοχή επιχειρούσαν 55 οχήματα της Πυροσβεστικής, επίγειες δυνάμεις 150 πυροσβεστών, ενώ έσπευσαν και 14 πυροσβεστικά οχήματα από την ευρύτερη περιφέρεια. Παράλληλα, επιχειρούσαν οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής όλα τα μηχανήματα και οι υδροφόρες του δήμου Πατρέων, του Στρατού και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ανάλογο εξοπλισμό.

Από τα οκτώ αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τα εφτά δήλωσαν - όχι ταυτόχρονα, όμως - βλάβες. Επανήλθαν τα τρία και υπήρξε σταδιακή αναπλήρωση των εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα, όμως, η αεροπυρόσβεση να γίνεται για αρκετή ώρα μόνο από δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Η χώρα διαθέτει 21 αεροπλάνα και η διαθεσιμότητα από τις αρχές του καλοκαιριού κυμαίνεται από 12 έως 16 αεροσκάφη τη μέρα.

Ακόμη, στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ήδη διατεθεί άνδρες από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού, ενώ αναμένονταν βαρέα μηχανήματα και πυροσβεστικό όχημα του στρατού από το Ναύπλιο.

Για προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά στην περιοχή Τζάιλο Αχαΐας, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Η φωτιά έκαιγε δασική έκταση, χωρίς να απειλήσει κατοικημένες περιοχές. Κανονικά διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης.

Στην περιοχή επιχειρούσαν 87 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο τμήμα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οπως ανακοινώθηκε, ζητήθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών Κορινθίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Σκύρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Αττικής, Κρήτης, Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο και στην Κρήτη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τουλάχιστον μέχρι αργά χτες το βράδυ, είχε πάρει η φωτιά που ξέσπασε σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου (πρώην Δήμου Ιναχωρίου) στα Χανιά. Συγκεκριμένα η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Από το πέρασμά της καταστράφηκαν εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας αλλά και σπίτια χωριών της περιοχής που ευτυχώς εκκενώθηκαν άμεσα από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατοίκους. Συγκεκριμένα, σπίτια κάηκαν στα χωριά Κεφάλι και Παπαδιανά, ενώ μέχρι και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να προχωρούν στην εκκένωση και των χωριών Αμυγδαλοκεφάλι, Πλοδιανά, Βαθύ και Τσιναπιδιανά. Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 14 οχήματα, 27 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα κλιμάκια με 16 άνδρες και πολλά οχήματα από τους Δήμους της περιοχής. Παρά το μέγεθος της φωτιάς επιχείρηση από αέρος δεν έγινε, αφού όπως καταγγέλλουν κάτοικοι δεν έχουν σταλεί πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη που θα ενίσχυαν αποφασιστικά το έργο της κατάσβεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ