Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «G4S CASH SOLUTIONS SA»
Βρήκαν «πρόθυμο» σωματείο για να σφάξουν μισθούς και δικαιώματα

Στα «μουλωχτά» και πίσω από την πλάτη των εκατοντάδων εργαζομένων στην εταιρεία «G4S» (ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και διαχείρισης αξιών ΑΕ», το επιχειρησιακό σωματείο με την εργοδοσία συμφώνησαν σε νέα επιχειρησιακή σύμβαση με την οποία σφάζονται μισθοί και δικαιώματα, γίνονται λάστιχο και αυξομειώνονται ανάλογα με την απόδοση κάθε εργαζόμενου.

Το «έγκλημα» που διέπραξαν εργοδοσία και σωματείο αποκάλυψε και κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην επιχείρηση (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους, συλλογικά να ακυρώσουν στην πράξη τέτοιου είδους συμφωνίες που παίζουν με τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Το σωματείο χωρίς να έχει ενημερώσει και συζητήσει με τους εργαζόμενους υπέγραψε μια σύμβαση σύμφωνα με την οποία οι μισθοί πέφτουν στα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τα οποία, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο βασικός ξεκινά από 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 και 510 για τους κάτω των 25.

Αφού έδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους...

Ωστόσο, εργοδοσία και σωματείο - προσπαθώντας να εφησυχάσουν τους εργαζόμενους - «βάφτισαν»... «οικειοθελή παροχή» (σ.σ. της εταιρείας) τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ «νέων» και «παλιών» μισθών και συμφώνησαν αυτή να συνεχίσει (προς το παρόν βέβαια...) να καταβάλλεται αλλά μειωμένη σε ποσοστό 5%.

Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο «κόλπο»: εργοδοσία και σωματείο συμφώνησαν και υπέγραψαν να καταργηθούν (όπως ρητά αναφέρεται πλην του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας) όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν στην προηγούμενη σύμβαση (γάμου, παιδιών, επικίνδυνης εργασίας κλπ) τα οποία πλέον (όπως και η όποια διαφορά προκύπτει σε σχέση με τους προηγούμενους βασικούς μισθούς) θεωρούνται κι αυτά «οικειοθελή παροχή που δίδεται εξ ελευθεριότητας και η εταιρεία μπορεί ελεύθερα μονομερώς και οποτεδήποτε να τη μεταβάλει ή να την καταργήσει»!

Δηλαδή, η εργοδοσία μπορεί τον επόμενο μήνα να καταργήσει πλήρως την «οικειοθελή» παροχή και αυτόματα οι εργαζόμενοι μένουν με το μισθό της ΕΓΣΣΕ και με μειώσεις των εισοδημάτων τους που θα αγγίξουν το 45%. Μάλιστα η σύμβαση προβλέπει πως «η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να διαμορφώνει το ύψος της οικειοθελούς παροχής κατά περίπτωση, σε συνάρτηση με την επιχειρησιακή απόδοση κάθε εργαζόμενου»!...

...αρνούνται να εφαρμόσουν και την απόφαση της συνέλευσης

Μάλιστα, είναι τέτοια η αποφασιστικότητα του σωματείου να υπερασπίσει τη συμφωνία που υπέγραψε, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κερδοφορίας της επιχείρησης, που έφτασε να ακυρώσει την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην οποία οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 80% ψήφισαν την πρόταση της ΔΑΣ. Δηλαδή να ακυρωθεί αυτή η κατάπτυστη συμφωνία και το σωματείο να δηλώσει στην εργοδοσία ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται καμία μείωση στους μισθούς τους. Σε περίπτωση άρνησης της εργοδοσίας να αποδεχτεί αυτό το αίτημα, να προκηρυχθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οταν η διοίκηση του σωματείου διαπίστωσε ότι έσπασε τα μούτρα της στην άρνηση των εργαζομένων να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους, έβγαλε ανακοίνωση αφού η συνέλευση ολοκληρώθηκε για να πει στους εργαζόμενους ότι έβαλε δικηγόρο να κάνει έλεγχο και αυτός τους ενημέρωσε ότι η απόφαση της ΓΣ «είναι άκυρη»!...

Μετά και από αυτήν την πραξικοπηματική ενέργεια η ΔΑΣ καλεί το ΔΣ να παραιτηθεί άμεσα. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτές τις δυνάμεις, να συσπειρωθούν στην παράταξη, να δυναμώσουν τη συλλογική τους δράση και να ακυρώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια να τσακιστούν τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ