Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πέφτουν οι υπογραφές στο σχέδιο εξόντωσης του λαού

Σήμερα η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για την έγκριση του επόμενου αντιλαϊκού πακέτου

Στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας θα δεχτούν νέο πλήγμα από τα μέτρα και τις περικοπές που σχεδιάζουν συγκυβέρνηση - τρόικα
Στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας θα δεχτούν νέο πλήγμα από τα μέτρα και τις περικοπές που σχεδιάζουν συγκυβέρνηση - τρόικα
Τη λίστα με τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που σφαγιάζουν εκ νέου τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων διά πυρός και σιδήρου.

Η οριστικοποίηση του σχεδίου περικοπών για τη διετία 2013-14 έγινε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που συνεδρίασε χτες το απόγευμα μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις περικοπές των δημοσίων δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων μέχρι τις 26 του μήνα, οπότε αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι «τα 11,5 δισ. είναι δύσκολο να βρεθούν αλλά θα βρεθούν», επιδεικνύοντας τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο των περικοπών πάση θυσία. Ο ίδιος μάλιστα ο Α. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για τη μείωση των δαπανών που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο στην περίπτωση που δεν το κάνουν οι «λιγότερο πρόθυμοι υπουργοί».

Η εφαρμογή του συνόλου του πακέτου των βάρβαρων μέτρων είναι ειλημμένη απόφαση για την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία παζαρεύει με τους εταίρους και δανειστές να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να τα εφαρμόσει. Προκειμένου να πείσει για την αξιοπιστία της και για την ικανότητά της να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτά τα δείγματα γραφής η κυβέρνηση θέλει να επικαλεστεί για να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα ή δύο χρόνια, αλλά και την καταβολή της επόμενης δόσης του Σεπτέμβρη. Επιπλέον, καλλιεργεί την εικόνα ότι τάχα λέει «όχι» και ότι δίνει μάχη να αποφευχθούν τα πρόσθετα μέτρα για φέτος που ζητούνται από την τρόικα λόγω της τρύπας στον προϋπολογισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ, επικαλούμενη τη βαθιά ύφεση 7% του ΑΕΠ που είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων.

Παιχνίδια εντυπώσεων και παζάρια

Παράλληλα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προπαγανδιστική εκστρατεία της με προφανή στόχο να παρατείνει την αναμονή και την ανοχή του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή αναπαράγει το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι τάχα οι περικοπές αφορούν τη «σπατάλη» στο Δημόσιο και τα «ρετιρέ», ενώ συνεχίζει να μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις ότι τάχα «δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές» και πως «θα προστατευτούν οι πλέον ευπαθείς ομάδες».

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι των εντυπώσεων εντάσσεται και η χτεσινή κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει από τους υπουργούς να προχωρήσουν, για ακόμα μια φορά, στην καταγραφή όλων των ακινήτων υπουργείων και εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων. Στην επιστολή, που απέστειλε στους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος, δίνεται προθεσμία μιας εβδομάδας, προκειμένου οι υπουργοί να ενημερώσουν για τα ακίνητα που διαθέτει το κάθε υπουργείο. Στόχος είναι η περιστολή δαπανών για τη στέγαση υπηρεσιών, αλλά και η επικαιροποίηση της λίστας των προς εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το 2011 με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών, κόστισε 155,77 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 ανήλθε σε 169,7 εκατ. ευρώ και το 2009 στα 178,16 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ