Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Φουντώνουν πάλι οι εκβιασμοί στο λαό

Με τη φενάκη της «αναδιαπραγμάτευσης» προσπαθούν να τον κάνουν συνένοχο στα μέτρα - «λαιμητόμο»

Τα ζητήματα αιχμής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής για το αμέσως επόμενο διάστημα, ιεραρχούν η συγκυβέρνηση και οι σύμμαχοί της. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», η προκαταρκτική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα εκτιμά ότι η χώρα έχει «χάσει» μέχρι στιγμής τους 210 από τους 300 στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ως τώρα 210 από 300 μέτρα λιτότητας», αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, που επικαλείται η εφημερίδα, στρώνοντας έτσι το έδαφος για ένταση της επίθεσης άμεσα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εικόνα που παρουσιάζει η έκθεση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι «άσχημη». Ως παράδειγμα αναφέρει ότι φέτος θα γίνουν μόνο δύο ιδιωτικοποιήσεις μικρής αξίας, ενώ «πρόοδος» δεν έχει σημειωθεί ούτε στα θέματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι πιέσεις στο λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη νέα σφαγή που του ετοιμάζουν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε να δίνει περιθώριο λίγων βδομάδων, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου, ύψους 31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Rheinische Post», η Μέρκελ απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο σκέλος της εφαρμογής των «μεταρρυθμίσεων» και «δείχνει ότι σιγά - σιγά εξαντλείται η υπομονή της με την Ελλάδα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε χτες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει οποιαδήποτε «έκπτωση» στις μεταρρυθμίσεις και ότι η υπομονή της τρόικας με την «πρόοδο» της χώρας στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων εξαντλείται.

Από το χορό των εκβιασμών δε λείπει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο δίκτυο του CNBC χαρακτήρισε πρόωρες τις συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος και ταυτόχρονα αποτίμησε θετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι πρώτα θα προχωρήσει σε εφαρμογή μέτρων και ύστερα θα θέσει ζήτημα αλλαγής στόχων.

Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει περισσότερο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση, για να εφαρμόσει τις «μεταρρυθμίσεις» και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε: «Προέχει η αλλαγή νοοτροπίας, είπε, η σωστή αποτύπωση των γεγονότων και ακολούθως η συζήτηση με τις αρχές για να διαπιστώσουμε πως προσεγγίζουν την κατάσταση με τη νέα τους στρατηγική».

Σενάρια για έξοδο από το ευρώ

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, η Ιταλία, και έπειτα η Ιρλανδία, θα είχαν τους περισσότερους λόγους να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη από ό,τι η Ελλάδα ή άλλες χώρες. Η αμερικανική τράπεζα επεξεργάζεται αυτό το σενάριο της οικειοθελούς αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που μπορεί να σταθεί στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό και εκτιμά πως το Βερολίνο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε περιορισμένο περιθώριο κινήσεων.

Η Ρώμη, υποστηρίζει η ανάλυση, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μία συντεταγμένη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, διαφυλάσσοντας μέρος του οφέλους που θα είχε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε παρόμοια θέση εκτιμάται ότι βρίσκεται και το Δουβλίνο.

Για την Ισπανία εκτιμάται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες οικειοθελούς αποχώρησης, ενώ για την Ελλάδα τα πράγματα βρίσκεται κάπου στη μέση. Το συμπέρασμα που καταλήγει είναι ότι η Γερμανία θα είχε τεράστια κίνητρα να στηρίξει την Ιταλία, ώστε να την κρατήσει εντός ευρώ, όμως λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ