Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΗ
Ολοταχώς προς διάλυση και πώληση

Στην επιβεβαίωση των κυβερνητικών προθέσεων, όπως τις σηματοδότησε στις προγραμματικές δηλώσεις και ο πρωθυπουργός, για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με μέθοδο ισοδύναμη της «βομβιστικής» ενέργειας στα θεμέλια της επιχείρησης, προχώρησε χτες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης, μιλώντας στη ΓΣ της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Α. Ζερβός, επανέλαβε τα περί ...«στρεβλώσεων» στην αγορά και πρόβαλε την απαίτηση για σύνδεση των λιανικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος με τη χοντρική τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος), κάτι που θα εκτοξεύσει τα τιμολόγια της οικιακής χρήσης στα ύψη. Κι αυτό, χωρίς να υπολογιστεί η προωθούμενη «απελευθέρωση» των τιμολογίων έως τα μέσα του 2013, που θα δώσει πρόσθετες δυνατότητες στους ιδιώτες και τη ΔΕΗ για κατά βούληση διαμόρφωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΓΓ του ΥΠΕΚΑ σημείωσε στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται «να ανακαλύψει τον τροχό» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης και ότι μπορεί να βασιστεί στην εμπειρία άλλων χωρών με τις κατάλληλες προσαρμογές. Η αποστροφή του, ότι ακόμη και λύσεις που μοιάζουν αρνητικές μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, προειδοποιεί για τα χειρότερα.

Οι μέχρι χτες σχεδιασμοί, που είχαν λάβει υπόψη τις εντολές- κατευθύνσεις της ΕΕ και της τρόικας, προέβλεπαν:

  • Είσοδο των ιδιωτών στο λιγνίτη με πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με την άδεια εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων που τις συνοδεύουν.
  • Δημιουργία προς πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» με λίγο απ' όλα από μονάδες, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες κλπ.
  • Πώληση υδροηλεκτρικών, πώληση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.
  • Πώληση τμήματος των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής μέσω των θυγατρικών της ΔΕΗ που τα κατέχουν και τα διαχειρίζονται.

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή δεν είχε αποκλειστεί η παράλληλη επιλογή εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ εμφανίστηκε να απορρίπτει κάθε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στην υπεράσπιση της ΔΕΗ με επιχειρηματικούς όρους ...«υγιούς ανταγωνισμού», αποδεχόμενος το γενικό πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς, που εκ των πραγμάτων θέτει τη ΔΕΗ σε μια διαρκή κατάσταση «αγοραπωλησίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ