Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με νέα μέτρα

Τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, διάλυση φοροελαφρύνσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά, «αντικειμενικές τιμές» και στα αγροτεμάχια κ.ά.

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα φορολογικά χαράτσια
Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα φορολογικά χαράτσια
Για την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει κλιμακώνοντας τα βαριά αντιλαϊκά χαράτσια προϊδέασε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Ανάμεσα σε αυτά, το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία που μέχρι τώρα μάζευαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και που πρόκειται να το ταχυδρομήσουν σε κάθε λαϊκό σπίτι στους επόμενους μήνες. Από το Φθινόπωρο φέτος κλιμακώνουν με την απογείωση - «εξίσωση» του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχουν βάλει στα σκαριά ετοιμάζουν την παραπέρα καρατόμηση των ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει και αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.). Για λόγους διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σχεδιάζουν την «επιστροφή» μόνο ενός μέρους από την επιπλέον κλοπή και μόνο σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού με βάση εισοδηματικά και άλλα «κριτήρια»...

Ο υφυπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, εστίασε και στα παρακάτω :

-- «Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια».

-- «Αντικατάσταση από το 2013 του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων». Ομολογούν δηλαδή ότι για φέτος (2012) παραμένει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι, το οποίο ετοιμάζονται να ταχυδρομήσουν στους επόμενους μήνες. Για το 2013 ψάχνονται για τα «ισοδύναμα μέτρα», που βέβαια δεν αλλοιώνουν το εύρος της φοροεπιδρομής

-- «Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων». Η «εξίσωση» επιφέρει ανατιμήσεις στα 1,3-1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ το χειμώνα που πέρασε.

-- «Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται». Να σημειωθεί πως οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί έχουν «προτείνει» την επέκταση του «αντικειμενικού συστήματος» στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, ακόμη και στα αγροτεμάχια -πιθανόν με την «εξαίρεση» των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- σε μια εξέλιξη που θα επιφέρει και μια σειρά από άλλα χαράτσια.

-- «Επανεξέταση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος με στόχο τη μείωση των κλιμακίων και επανεξέταση του αφορολόγητου προς τα πάνω». Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμαστεί εισήγηση η οποία προβλέπει ότι τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 9 σε 5, όπως έχει «προταθεί» και από την τρόικα. Το νέο μέτρο έρχεται να επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαίας κατηγορίας λαϊκά εισοδήματα.

-- «Επαναξιολόγηση των φόρων υπέρ τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους, για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας». Πρόκειται για ποσά που εισπράττονται κυρίως για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια(18/4/2014)
Βαρυχειμωνιά στα λαϊκά σπίτια(4/1/2014)
Νέα χαράτσια μέχρι και το «παρά 5'»(21/5/2013)
Αντιλαϊκό σφαγείο...(21/7/2012)
Βγήκαν παγανιά(7/4/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org