Κυριακή 8 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΚΑΙ 11 ΙΟΥΛΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Να δοθεί σκληρή μάχη ενάντια στο τσάκισμα των Συμβάσεων

Κάθε εργαζόμενος να δώσει τη μάχη με ευθύνη και θάρρος, είναι μάχη υπεράσπισης της οικογένειάς του από την εξαθλίωση

Οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη, για την υπεράσπιση των οικογενειών τους από την εξαθλίωση (φωτ. από την απεργία στις 27/6)
Οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη, για την υπεράσπιση των οικογενειών τους από την εξαθλίωση (φωτ. από την απεργία στις 27/6)
Ηδη έχει φανεί πόσο σκληρή μάχη θα είναι η 48ωρη απεργία που θα γίνει στις 10 και 11 Ιούλη για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.

Οπως έχει φανεί όμως και πόσο επιτακτική ανάγκη είναι κάθε εργαζόμενος του κλάδου να τη δώσει με ευθύνη, με αξιώσεις, με θάρρος, ώστε να υπερασπιστεί την οικογένειά του απ' την εξαθλίωση. Ωστε η αποτίμηση της μάχης να βρει τον κλάδο οπλισμένο με νέα πείρα από την οργάνωση ενάντια σε όλους εκείνους που προστάζουν τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν μια ζωή - κόλαση.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπονομεύουν ανοιχτά απεργία και κατακτήσεις

Ξενοδόχοι και πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δηλώνουν έτοιμοι να πετσοκόψουν μισθούς και κατακτήσεις προκειμένου οι πρώτοι να προστατεύσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους μέσα από την περαιτέρω μείωση της τιμής εργατικής δύναμης, την άγρια εντατικοποίηση της δουλειάς.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιδίδονται σε ένα όργιο εκβιαστικών και αποπροσανατολιστικών διλημμάτων για να φέρουν σε πέρας το έργο τους που από καιρό μεθόδευαν: να ικανοποιήσουν την απαίτηση των ξενοδόχων για τσάκισμα της Σύμβασης. Είναι αποκαλυπτικά τα όσα ισχυρίστηκαν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, οπότε και κάλεσαν τον κλάδο να προχωρήσει στη 48ωρη πανελλαδική απεργία με στόχο (!) τη διαπραγμάτευση της μείωσης των μισθών... Ετσι ανοιχτά κάλεσαν τους εργαζόμενους να υποτάξουν το ιερό όπλο της απεργίας στις δικές τους αντεργατικές συναλλαγές, επιβεβαίωσαν πόσο επίμονα δουλεύουν για τον πλήρη εκφυλισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διαθέσεων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδόχοι απαιτούν 18% ποσοστό μείωσης στους μισθούς.

Από αυτή την αισχρή ψηφοφορία για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι αποχώρησαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ που βρίσκονταν στην Ολομέλεια καταγγέλλοντας την προδοτική στάση της πλειοψηφίας.

Μάλιστα, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ χωρίς να σεβαστούν τον μάγειρα, την καμαριέρα και όλους όσους στις 27 του περασμένου Ιούνη αψήφησαν το φόβο και την τρομοκρατία του εργοδότη και έκαναν το βήμα παίρνοντας μέρος στην απεργία, τόλμησαν να κάνουν λόγο για «απεργία ξεφτίλα»! Τόλμησαν να εγκαλέσουν τους εργαζόμενους που δε συμμετείχαν στην απεργία όταν αυτές οι δυνάμεις την υπονόμευσαν. Οταν όλα τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους αφοπλίσουν, να τους έχουν τρομοκρατημένους, να βάλουν εμπόδια στην οργάνωσή τους στα σωματεία, να αποδυναμώσουν την ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη, τη δύναμη κάθε εργάτη.

Εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι για μήνες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Περιφέρειας. Μόνο στη Ρόδο υπολογίζεται ότι τη σεζόν που τρέχει περίπου το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι απλήρωτοι. Οι καμαριέρες ματώνουν κυριολεκτικά στη δουλειά καθώς πλέον από τα 15 δωμάτια που καθάριζαν έχουν φτάσει σήμερα να καθαρίζουν 20 και 25 δωμάτια!

Πληθαίνουν συνεχώς οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα ξενοδοχεία μέσω δουλεμπορικών γραφείων με μισθούς πείνας και τσακισμένα δικαιώματα. Το προσωπικό στην κουζίνα καίγεται κυριολεκτικά στη δουλειά καθώς οι ξενοδόχοι έχουν διευρύνει τον κύκλο εργασιών στα εστιατόριά τους.

Στην Κέρκυρα, σε μεγάλο όμιλο όπου μέχρι και τον Αυγουστο έχει πληρότητα 100%, 35 καμαριέρες καλούνται να δουλεύουν για 1.600 κλίνες, σε κάθε μία αντιστοιχούν ημερησίως 45 κλίνες που πρέπει να καθαρίσει μέσα σε 8 ώρες χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι, κάτι που όπως είναι επόμενο είναι αδύνατο να γίνει, με αποτέλεσμα να δουλεύουν αρκετές μέρες πέραν του ωραρίου χωρίς φυσικά να καταβάλλονται οι υπερωρίες. Παρόμοια είναι η κατάσταση στους σερβιτόρους που τρέχουν και δε φτάνουν για να εξυπηρετήσουν ενώ δουλεύουν με σπαστά ωράρια.

Απέναντι στους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων των εργαζομένων στέκονται τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ηδη έχουν σημάνει συναγερμό μέσα σε κάθε ξενοδοχείο μικρό ή μεγάλο για να δημιουργηθεί κλίμα απεργιακού ξεσηκωμού, να νεκρώσουν οι χώροι, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κάνουν υπόθεσή τους τη μάχη για καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Να μην εφαρμοστούν σε κανένα χώρο τα σχέδια των ξενοδόχων.

Ηδη σε αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» αποφάσισε να δώσει τη μάχη της 48ωρης απεργίας με αίτημα καμία μείωση μισθών, ενώ αύριο πραγματοποιεί γενική συνέλευση. Το σωματείο στο «Κράουν Πλάζα» έχει επίσης συνέλευση αύριο το μεσημέρι. Απόφαση για 48ωρη απεργία πήρε και το ΔΣ του ξενοδοχείου «Χίλτον».


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάστορες στο θράσος!(2012-09-22 00:00:00.0)
Μάστορες στο θράσος!(2012-09-22 00:00:00.0)
Υπέγραψαν Σύμβαση για μειώσεις μισθών 15%!(2012-07-14 00:00:00.0)
Απεργιακή αναμέτρηση για ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών(2012-07-11 00:00:00.0)
Εμποδίστε τους - να μην υπογράψουν μείωση μισθών!(2012-07-07 00:00:00.0)
Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους!(2008-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ