Κυριακή 8 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
«Κέντρο εκπαίδευσης» για καταστολή του λαού με χρήμα των ΗΠΑ

Φέτος την άνοιξη, η πρεσβεία των ΗΠΑ μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Χιλής εγκαινίασαν στο Φουέρτε Αγκουάιο, στο Κονκόν, 30 χλμ. βόρεια της πόλης Βαλπαραΐσο, ένα «κέντρο εκπαίδευσης» για στρατιωτικές επιχειρήσεις καταστολής μέσα σε πόλεις. Το παραπάνω κέντρο αποτελεί μέρος του προγράμματος Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικά Εδάφη (MOUT) της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Η Χιλή, που θεωρείται κομβικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, έχει υπογράψει μαζί τους συμφωνία συνεργασίας που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ σε χιλιάνικο έδαφος, στην περίπτωση που «ο εθνικός στρατός αισθανθεί ότι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεπερνάει τις δυνατότητές του».

Ταυτόχρονα, η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής στέλνει στρατιωτικούς στο Ινστιτούτο του Δυτικού Ημισφαιρίου για Συνεργασία και Ασφάλεια (WHINSEC) που αντικατέστησε την περιβόητη Σχολή της Αμερικής γνωστή ως Σχολή των Δολοφόνων.

Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Πανέττα, που βρέθηκε στη Χιλή τον Απρίλη παρακολούθησε τα λεγόμενα γυμνάσια Peacekeeping Operations Americas (PKO-A), ετήσια γυμνάσια Δυνάμεων του ΟΗΕ, που συντονίζει η Νότια Διοίκηση των ΕΔ των ΗΠΑ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης» που έγινε και στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου κέντρου εκπαίδευσης. Ολη αυτή η εκπαίδευση όχι τυχαία συχνά «εφαρμόζεται» πρακτικά στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, όπως του φοιτητικού κινήματος, των μεταλλωρύχων, λαϊκών οργανώσεων. Στόχος ξεκάθαρος τέτοιων «συνεργασιών» είναι ακριβώς τα λαϊκά κινήματα που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους κεφαλαιοκράτες δυνάστες σε κάθε χώρα.


Γ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ