Κυριακή 8 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Τσεκούρι» στις δημόσιες υπηρεσίες και τα εργατικά δικαιώματα

Από παλιότερη διαδήλωση αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων ενάντια στην «κοινωνική σφαγή»
Από παλιότερη διαδήλωση αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων ενάντια στην «κοινωνική σφαγή»
«Από το 1992, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, αποφασίζονται τα πλέον βάναυσα μέτρα ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Κάποτε τους αποκαλούσαν διορθωτικούς χειρισμούς στα οικονομικά, σήμερα ο «Ευρωπαίος» Μόντι χρησιμοποιεί τον όρο spending review (αναθεώρηση δαπανών), που ακούγεται πιο σικ (!), ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει, ενώ αλλάζουν δραστικά οι συνθήκες ζωής και εργασίας εκατομμυρίων εργαζομένων που προκαλούνται από αυτήν την αναθεώρηση δαπανών», διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης (USB), που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και συσπειρώνει αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις.

Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρο των κυβερνώντων, για οριζόντιες περικοπές, βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τι πιο ενδεδειγμένος στόχος, μετά από χρόνια ποινικοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων που τους κατηγορούσαν για απατεωνιές και τεμπελιά και συνεπώς για την υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών. Παίζεται, πάντα, το ίδιο βρώμικο παιχνίδι που οδήγησε στις βάρβαρες περικοπές στις συντάξεις και στην επιμήκυνση του εργασιακού βίου ως μέσα για την οικοδόμηση ενός άλλου μέλλοντος για τους νέους, στην επίθεση στο άρθρο 18 που αφορά τον δημόσιο τομέα και τη σταθερή εργασία ως εργαλείο για να μειωθεί η επισφαλής εργασία και να αυξηθεί η απασχόληση.

Χρόνια και χρόνια αυτής της προπαγάνδας δημιούργησαν μόνο εξαθλίωση και κοινωνική σφαγή, καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις από τις οποίες έχουν επωφεληθεί οι συνήθεις ύποπτοι, οι κεφαλαιοκράτες, για να αυξήσουν σημαντικά τα ήδη τεράστια κέρδη τους.

Μία διαδικασία που κατέστη δυνατή λόγω της συνένοχης και υποταγμένης στάσης των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικάτων CGIL, CSIL, UIL και UGL που συνεχίζουν να υπερασπίζονται αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, ως το μικρότερο κακό, για να σωθεί και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αυτοί που θα σωθούν θα είναι οι τράπεζες, και το κεφάλαιο συνολικά διαμορφώνει όρους για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία του.

Με την πρόφαση να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ, που από μόνο του θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των CGIL, CSIL, UIL και UGL βιάστηκαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να ορίσουν ένα σχέδιο περικοπών, με στόχο να βρεθούν πόροι μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ.

Η «αναθεώρηση δαπανών» που παρουσιάζεται ως θεραπεία για όλα τα κακά, θα ανοίξει για εκατομμύρια εργαζομένων έναν δραματικό ορίζοντα με απολύσεις, με ακόμα πιο ελαστικές μορφές εργασίας, και περαιτέρω περικοπές μισθών καθώς και στα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μέτρα κόλαφος για τους εργαζόμενους

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τα σχέδια της κυβέρνησης Μόντι, που στηρίζει η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Ως το 2014 σχεδιάζεται η απόλυση ή η αναγκαστική συνταξιοδότηση όχι 100.000 (όπως είχε αρχικά διαρρεύσει) αλλά τουλάχιστον 200.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς προγραμματίζεται να προστεθεί στη στρατιά των ανέργων το 10% και κατά περίπτωση το 20% του προσωπικού διαφόρων υπουργείων. Επιπλέον, ετοιμάζεται η απόλυση του 19% των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες 150.000 απολύσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού περιφερειακών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, οι απολύσεις υπαλλήλων οργανισμών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της συγχώνευσης μικρών δήμων και υπηρεσιών. Τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» μόνο οι περικοπές στον τομέα της Υγείας ως το τέλος του τρέχοντος έτους υπολογίζονται σε ένα δισ. ευρώ και σε δύο δισ. ευρώ από το 2013. Οι περικοπές στην Παιδεία το επόμενο εξάμηνο υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του ΦΠΑ, που αναβάλλεται για το Γενάρη του 2013, αναμένεται να είναι κατά μία μονάδα (για να πάει στο 22% από 21% και στο 11% από 10% για τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες).

Ενόψει της νέας σφαγής θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα αναγκάζονται και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των CGIL, CSIL,UIL και UGL να εξαγγέλλουν, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ακριβή ημερομηνία, 24ωρη πανιταλική απεργία. Οι αντιδράσεις από τη βάση είναι έντονες, ωστόσο είναι φανερό ότι: «Τα συμβιβασμένα συνδικάτα παρουσιάζουν ένα ήδη παιγμένο σενάριο με τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις, και τον νόμο για την αγορά εργασίας και για άλλη μία φορά θα παίξουν το ρόλο των ελεγκτών και «διαιτητών» της διένεξης, καθιστώντας τον εαυτό τους συνένοχο στην τελευταία αυτή επίθεση στην απασχόληση και τις δημόσιες υπηρεσίες» αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης των Συνδικάτων Βάσης σχετικά με την «αναθεώρηση των δαπανών». Αυτές οι δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να συνεχίσουν τον αγώνα, ενάντια σε όλα τα επιθετικά σχέδια, που στοχεύουν στην καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών, να παλέψουν σε ταξική κατεύθυνση σε ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργατικές διαδηλώσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων(2014-12-13 00:00:00.0)
Διαδήλωση εργαζομένων στο Δημόσιο(2014-11-11 00:00:00.0)
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη λιτότητα(2011-12-13 00:00:00.0)
Σε ζόρια η διαχείριση της κρίσης από τους αστούς(2011-11-13 00:00:00.0)
«Ναι» στα μέτρα λιτότητας από τη Γερουσία(2010-07-16 00:00:00.0)
Μαζικές κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση(2008-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ