Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες στα απόνερα της Συνόδου Κορυφής

Διατεθειμένη να εγκαταλείψει το ευρώ δηλώνει η Φινλανδία

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου δίνουν και παίρνουν, προδίδοντας ανταγωνιστικά συμφέροντα
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου δίνουν και παίρνουν, προδίδοντας ανταγωνιστικά συμφέροντα
Τη ρευστότητα που επικρατεί στην Ευρωζώνη, και η οποία οξύνει, από τη μια, τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, αλλά αξιοποιείται ταυτόχρονα για την πλήρη και ενιαία άλωση των εργατικών κατακτήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη, επιβεβαιώνουν οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις απέναντι στις πρόσφατες Αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στη Φινλανδία, η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε χτες σε εφημερίδα της χώρας ότι θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων.

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της Ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη Φινλανδία. Ομως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος», είπε, δείχνοντας πως οι κόντρες και οι φυγόκεντρες τάσεις μεγαλώνουν παράλληλα με το βάθος της κρίσης.

Η Φινλανδία εναντιώνεται στην απόφαση να επιτρέπεται στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ να αγοράζει ομόλογα κρατών - μελών με δυσκολία δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές, όπως ζητούσε και πέτυχε στη Σύνοδο η Ιταλία.

Από την πλευρά του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γέργκ Ασμουσεν, εξέφρασε χτες επιφυλάξεις για τα όρια παρέμβασης στην κρίση της Ευρωτράπεζας, καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους μακροπρόθεσμα. «Ο κόσμος και οι αγορές στρέφονται στην ΕΚΤ για λύσεις (...) αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί από μόνη της να διασφαλίσει τη σταθερότητα των οικονομιών και των αγορών. Υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και σε αυτά που γνωρίζουμε», δήλωσε.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο πρόεδρος της Bundesbank (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα) Γενς Βάιντμαν επέκρινε τις αποφάσεις της Συνόδου, λέγοντας ότι αποδυναμώνουν την αρχή της επιβολής προϋποθέσεων η οποία πρέπει, όπως είπε, να πρυτανεύει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια. «Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν ξεκαθάρισαν την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ευρωζώνη» είπε και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ «δεν πρέπει να αποκλίνει από την εντολή της» με πολιτικές όπως η απεριόριστη αγορά ομολόγων ή με χρηματοδότηση των μηχανισμών στήριξης.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε με νόημα αν «θεωρείται ακόμη επαρκές το πλαίσιο του Μάαστριχτ ή εάν αναζητείται περαιτέρω ενοποίηση, με εκχώρηση κυριαρχίας».

Συγχρονισμένη κρίση

Ο συγχρονισμένος χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ομιλία της σε πολιτικό φόρουμ στο Τόκιο, υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους μήνες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν γίνει πιο ανησυχητικές, καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στις προηγμένες, όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ανέφερε ότι παραμένουν ο πιο άμεσος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Το ελληνικό θέμα, τέλος, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνονται το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, η αίτηση της Κύπρου για χρηματοδοτική βοήθεια και τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών και της χρήσης των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε χτες στο «Ρόιτερς» ότι «δεν θα εκταμιευθεί καμία δόση προς την Ελλάδα, μέχρι το Eurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων». Το eurogroup της Δευτέρας θα συζητήσει τα ευρήματα από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα μετά τις εκλογές, ενώ μία δεύτερη αποστολή της τρόικας αναμένεται αργότερα μέσα στον Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ