Κυριακή 8 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΞΩΦΥΛΛΟ
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ CERN
Το σωματίδιο Χιγκς και οι προσπάθειες μεταφυσικής αξιοποίησής του

Δύο πειράματα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ερευνας) εντόπισαν σωματίδιο παρόμοιο με το σωματίδιο Χιγκς, που προβλέπεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο των υποατομικών σωματιδίων. Τα συμπεράσματα είναι προκαταρκτικά και ίσως πρόκειται για κάποιο άλλο άγνωστο μέχρι σήμερα σωματίδιο.

Οι φυσικοί επί δεκαετίες αναζητούν το σωματίδιο Χιγκς, που σύμφωνα με τη θεωρία, αλληλεπιδρώντας με τα υπόλοιπα σωματίδια γίνεται αιτία για την εκδήλωση της ιδιότητας της μάζας της ύλης.

Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου δεν έχει άμεση επίπτωση στην παραγωγή και την καθημερινή ζωή. Ομως, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχτεί, αργά ή γρήγορα η βασική έρευνα οδηγεί με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο σε πρακτικές εφαρμογές.

Τα αστικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν για το Χιγκς τον όρο «σωματίδιο του Θεού», όχι μόνο για να εντυπωσιάσουν, αλλά και για να προωθήσουν έμμεσα την ιδεαλιστική αντίληψη, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι η επιστήμη επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Θεού. Ορισμένα προχωρούν παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το σωματίδιο Χιγκς θα αποκαλύψει «το μυστικό της δημιουργίας του σύμπαντος», επικαλούμενα το ρόλο του στη θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης», μια θεωρία με πολλά κενά και αυθαιρεσίες, που χρησιμοποιείται ως επιστημονική βάση μιας σύγχρονης εκδοχής του θεολογικού δόγματος της Δημιουργίας.


ΣΕΛ.  8   -   9

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ