Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κανείς να μη δεχτεί την προδοτική ΣΣΕ της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ!

Καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, ώστε να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του κλάδου

Να πάρουν μαζικά μέρος στη γενική συνέλευση που οργανώνει την Κυριακή, 11 π.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη), καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου το κλαδικό σωματείο εργαζομένων της Αθήνας στην Ιδιωτική Υγεία, ώστε να μην αναγνωριστεί η προδοτική ΣΣΕ που υπέγραψε εν κρυπτώ η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ. Μια σύμβαση που υπογράφτηκε, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία έκανε ό,τι μπορούσε για να καλλιεργήσει στον κλάδο αναμονή, αυταπάτες και ηττοπάθεια, υπονομεύοντας πολύμορφα την αγωνιστική κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων.

Το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας καλεί να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους και να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας: Καμία μείωση στους μισθούς και να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οπως σημειώνει το κλαδικό σωματείο, «οι μειώσεις στους μισθούς μας, και η αφαίρεση δικαιωμάτων μας δε σταματά την επίθεση της εργοδοσίας που διψά για περισσότερα κέρδη. Ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Είναι η μαζική δράση μέσα από το σωματείο μας. Καμιά υποχώρηση. Κανένας μόνος τους. Κανένας να μη φοβηθεί. Με τη μαζική μας συμμετοχή στο κλαδικό μας σωματείο και τα πρωτοβάθμια υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να έχουμε ικανοποιητικούς μισθούς, καλύπτοντας ένα μέρος τουλάχιστον των απωλειών μας αλλά και να πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Δεν αποδεχόμαστε τη νέα κλαδική σύμβαση. Δεν επιτρέπουμε νέες μειώσεις στους μισθούς μας. Η στάση της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ ισοδυναμεί με προδοσία σε βάρος των εργαζομένων. Αν έχεις τέτοιους συνδικαλιστές τι τους θέλεις τους εργοδότες!».

Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της χώρας πληροφορήθηκαν τη Δευτέρα το πρωί από τους εργοδότες τους - που τους ενημέρωναν περιχαρείς - πως υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2012 - 2013 με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «ανένταχτοι»). Οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους για τη νέα σύμβαση, καθώς κατακρεουργεί μισθούς, επιδόματα, ειδικές άδειες των εργαζομένων στις πιο επικίνδυνες εργασίες, ενώ η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ ήταν άφαντη από τις 28 Ιούνη που υπογράφτηκε η σύμβαση.

Αξιοι συνεταίροι της εργοδοσίας

Η «μαύρη» ΣΣΕ υπογράφτηκε ...νύχτα. Ούτε το ΔΣ ούτε όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας είχαν ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Αυτό καταγγέλλουν οι παρατάξεις Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία και Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών, που αντιπροσωπεύονται στο ΔΣ και στην ΕΕ. Το ίδιο το περιεχόμενο της σύμβασης εξηγεί τόσο το λόγο που υπογράφηκε εν κρυπτώ, όσο και το λόγο που το μόνο που βρήκε να κάνει η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ στην ανακοίνωση που έβγαλε - δήθεν - για τη ΣΣΕ είναι να καταφύγει σε χυδαίο αντικομμουνισμό!

Ετσι, η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ ισχυρίζεται πως «στάθηκε απέναντι στην προσπάθειά μας, να κρατήσουμε όρθιο τον κλάδο με αξιοπρέπεια, ο φερόμενος ως "Ταξικός συνδικαλισμός" με τη μη συμμετοχή του» στην κρυφή διαπραγμάτευση. Οι «συνάδελφοι του ταξικού συνδικαλισμού» «έχουν αράξει στο απάνεμο "κομματικό λιμανάκι τους"», λέει η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ γι' αυτό το περιεχόμενο της ΣΣΕ που υπέγραψε παίρνει τα πάντα από τους εργαζόμενους και τα δίνει στους εργοδότες. Καλά, ο ταξικός συνδικαλισμός, ας υποθέσουμε πως ...κοιμάται. Ολόκληρος κλάδος δεν θα έπρεπε να είναι «στο πόδι» μπροστά στην υπογραφή νέας ΣΣΕ; Τουλάχιστον στις Ομοσπονδίες που πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, αυτό γίνεται (π.χ. στον κλάδο Αναψυκτικών - Ποτών που υπογράφηκε σύμβαση που διατηρεί όλα τα δικαιώματα, στην «Ελληνική Χαλυβουργία», που εργαζόμενοι με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων δίνουν μάχη ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών). Ποιους αγώνες οργάνωσε η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ για την ΣΣΕ; Πώς θωράκισε τον κλάδο απέναντι στις εργοδοτικές αξιώσεις;

Στην ίδια ανακοίνωση, η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ πληροφορεί τους εργαζόμενους, ότι οι «ταξικοί συνδικαλιστές» θέλουν «να τιμωρήσουν (κατά τη δική τους αντίληψη) τους εργαζόμενους, αφού δεν το αποφασίζουν να πάρουν "τα όπλα και να ανέβουν στο βουνό" για να επανιδρύσουν τη "λαϊκή εξουσία"» και αναρωτιούνται: «Δεν πήραν το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών; Με τον τρόπο τους δεν βλέπουν ότι θα κάνουν ...την "Χρυσή Αυγή" κυβέρνηση;». Βέβαια, όταν έχεις υπογράψει ως «συλλογική», μία σύμβαση που είναι προϊόν των εργοδοτών και μόνο αυτούς προστατεύει, είναι λογικό να προσπαθείς με ασυναρτησίες να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα και να αποπροσανατολίσεις, ώστε η οργή των εργαζομένων του κλάδου να μην εκφραστεί αγωνιστικά κι ασυμβίβαστα απέναντι στην εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά της στηρίγματα. Είναι λογικό να καταφεύγεις ακόμη και σε ψέματα, όπως ότι η ΣΣΕ της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ αποτελεί «διασφάλιση των θέσεων εργασίας και άμεση κατάργηση της απλήρωτης εργασίας», όταν όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας τέτοιος όρος σε αυτή αλλά και το περιεχόμενό της δίνει αέρα στα πανιά κάθε εργοδοτικής αξίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ