Κυριακή 1 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΔΟΕΑΠ
Εμμένει στις περικοπές

Τρόμαξε από τη συλλογική αντίδραση των εργαζομένων στη γενική συνέλευση του Ταμείου

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ μπροστά στη συλλογική οργή και αντίδραση που αντίκρισε στην τελευταία γενική συνέλευση των μελών του Ταμείου, στη συλλογική καταδίκη των αποφάσεών της, οι οποίες στηρίζουν τις αντιασφαλιστικές πολιτικές.

Με μια ανακοίνωσή της, από τη μια, εμφανίζεται δήθεν να ζητάει συγγνώμη (για πράγματα που κανείς δεν της έθεσε), από την άλλη, βέβαια, επαναλαμβάνει τον εκβιαστικό ισχυρισμό ότι η σωρεία περικοπών που έχει κάνει και που πρόκειται να κάνει πρέπει να γίνουν αποδεκτές αλλιώς απειλείται η βιωσιμότητα του Ταμείου.

Ζητά συγγνώμη, λέει, γιατί δεν έπεισε τους ασφαλισμένους για την αναγκαιότητα των περικοπών. Ακόμα γιατί δεν παρουσίασε ολοκληρωμένα τα μέτρα που πήρε για την προστασία των αποθεματικών. Και εδώ τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που στην πράξη κάνει ακριβώς το αντίθετο. Προσφέρει τη στήριξή της στις αντιασφαλιστικές πολιτικές, στο τζογάρισμα και στο «κούρεμα» των αποθεματικών. Εκτός αν εννοεί ότι προστατεύει τα αποθεματικά με τις περικοπές που κάνει, για τις οποίες δε ζητά συγγνώμη και επιμένει ότι είναι μονόδρομος!

Από την άλλη, υπόσχεται ότι η ίδια που έκανε τις περικοπές τώρα θα τις επανεξετάσει, αλλά μόνο για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Το γνωστό κόλπο με τις πολιτικές στήριξης των ευπαθών ομάδων που εξαγγέλλουν - και ελάχιστα εφαρμόζουν - όλες οι κυβερνήσεις των εργοδοτών, προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Επίσης, αποτελεί εμπαιγμό να εμφανίζει ως επιθυμία της να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ μέσα στο Σεπτέμβριο του 2012. Η γενική συνέλευση ήταν ξεκάθαρη: Φύγετε τώρα!

Παράλληλα, με όλα αυτά μιλά για την αναγκαιότητα των περικοπών που έκανε και θα κάνει στο όνομα της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ. Ομως, τι νόημα έχει η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, όταν συρρικνώνονται διαρκώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του.

Σε ένταση του αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ

Για τη στάση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ κάνει σαφές ότι εμμένει στις αποφάσεις της για τις περικοπές και ότι θα κάνει κι άλλες. Οτι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, έγινε επίσης σαφές ότι η διοίκηση τρόμαξε από τη συλλογική αντίδραση και αποδοκιμασία των εργαζομένων στη γενική συνέλευση του Ταμείου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη δύναμη που έχει ο συλλογικός αγώνας. Αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εντείνουν την αντίδρασή τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς, βάζοντας στο περιθώριο τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που πρεσβεύει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Να ενισχύσουν τη γραμμή της αγωνιστικής σύγκρουσης, για να βάλουν εμπόδια στις πολιτικές συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν όλους τους εργαζόμενους να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στο ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης, στα αιτήματα που διατυπώνονται:

  • Αμεση ανάκληση όλων των περικοπών σε συντάξεις και θεμελιώδεις παροχές στους ασφαλισμένους. Καμιά επιπλέον αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.
  • Αμεση επιστροφή των κλεμμένων και "κουρεμένων" αποθεματικών του Ταμείου από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Κάλυψη των αναγκών των Ταμείου από κυβέρνηση και εργοδότες.
  • Οχι στα σχέδια για ενοποίηση ΕΤΑΠ - ΕΔΟΕΑΠ με ανομολόγητους αλλά προφανείς στόχους το μοίρασμα της φτώχειας και τη συρρίκνωση των παροχών όλων των ασφαλισμένων.
  • Διαχειριστικός έλεγχος των πεπραγμένων της διοίκησης με ευθύνη συνδικαλιστικών ενώσεων και βοήθεια ανεξάρτητων φορέων που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι.
  • Αρση της εμπιστοσύνης στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Αμεση παραίτηση των μελών του ΔΣ και εκλογή προσωρινής διοίκησης από ΓΣ».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ