Κυριακή 1 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αντοχές υψηλού επιπέδου

Οι μεγαλοξενοδόχοι ζητούν προνόμια όχι για να ... προστατεύσουν το λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή, αλλά για να συνεχίσουν να το ακριβοπουλάνε
Οι μεγαλοξενοδόχοι ζητούν προνόμια όχι για να ... προστατεύσουν το λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή, αλλά για να συνεχίσουν να το ακριβοπουλάνε
Η ανθεκτικότητα που καταφέρνουν και δείχνουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσιάζεται, εν μέσω της κρίσης, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, εύλογα προκαλεί μεγάλη εντύπωση, επισκιάζοντας ακόμα τις (λίγο - πολύ αναμενόμενες) απώλειες του 5μήνου. Στον αντίποδα της δραστηριότητας που εξακολουθεί και παρατηρείται στον τουρισμό, βιομηχανία, εμπόριο, κατασκευές, άλλες υπηρεσίες, εμφανίζουν διψήφια ποσοστά πτώσης και μάλιστα εξακολουθητικά. Ισως σ' αυτό βασίζεται ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ισχυριζόμενος - μαζί με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς του κλάδου - ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «σωτηρία» της Ελληνικής Οικονομίας και τη ...«βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.

Ο κλάδος στον οποίο έχουν επενδύσει οι μεγαλοξενοδόχοι είναι τόσο ευμετάβλητος, που δεν μπορεί να στηρίξει μια χώρα στις «πλάτες» του. Φαίνεται όμως να μπορεί να υποστηρίξει μια χαρά μερικές πολύ μεγάλες τουριστικές αλυσίδες.

Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου (που είναι ευμετάβλητος) θα ήταν πολύ καλύτερες αν δεν είχαν χτυπηθεί ανελέητα και τα λαϊκά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η υπόθεση των διακοπών για τη λαϊκή οικογένεια, οι επιδόσεις των επιχειρήσεων θα ήταν πολύ καλύτερες. Οι επιπτώσεις που υπήρξαν από την κατάργηση του Κοινωνικού Τουρισμού έπληξαν καθοριστικά μικρά καταλύματα και μαγαζιά.

Αλλάζει το αρνητικό κλίμα

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) εμφάνισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα 18- 24 του Ιούνη αυξήθηκαν οι κρατήσεις κατά 77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011! Οι επιχειρηματικές ανάγκες επιβάλλουν να μεταδοθεί στην αγορά το αισιόδοξο μήνυμα. Ωστόσο, αυτό και άλλα στοιχεία, καθώς και οι εκτιμήσεις των παραγόντων του τουρισμού για το σύνολο του έτους, έρχονται να ανατρέψουν το κλίμα «καταστροφής» που είχε καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Ιδίως από τους μεγαλοξενοδόχους και τους άλλους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού - επισιτισμού, που θέλησαν μ' αυτόν τον τρόπο να πιέσουν για μείωση των αμοιβών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μέσω της καταγγελίας της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Η νέα εκτίμηση για «κλείσιμο» του έτους με μείωση πληροτήτων κατά 10%, μείωση εσόδων κατά 15- 20% και μείωση τιμών κατά 8- 9% είναι πολύ πιο θετική από αυτή που θα περίμενε κανείς λίγες μέρες νωρίτερα, όταν τα στοιχεία για το 5μηνο και ειδικά για τον - χειρότερο μήνα απ' όλους - Μάη, εμφάνιζαν σημαντική καθίζηση της τουριστικής κίνησης. Βεβαίως, οι επιθυμία - στόχος των μεγαλοεπιχειρηματιών, ήταν να κινηθούν ελάχιστα πιο κάτω από το 2011, μια χρονιά στην οποία η τουριστική κίνηση εμφάνισε απρόσμενη και μεγάλη αύξηση. Οι νέες, κατώτερες εκτιμήσεις, προσεγγίζουν τις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου το 2010. Οι πραγματικές απώλειες είναι μικρότερες απ' ό,τι φαίνεται, αφού τα μεγέθη είχαν αυξηθεί πολύ το 2011.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, το 2011 οι αφίξεις ξένων τουριστών έφτασαν τα 16.427.200 άτομα, έναντι 15.007.500 το 2010, αυξημένες κατά 9,5%. Οι τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 9,6 δισ. ευρώ το 2010, αυξημένες κατά 9,3%.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός

Φυσικά, οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να περιγράφουν με δραματικούς τόνους τις εξελίξεις, παρότι διαπιστώνουν ότι οι κακές αρχικές προβλέψεις τους θα μετριαστούν. Βοηθάει σε αυτό και η Αττική, όπου οι μειώσεις στις αεροπορικές αφίξεις, στις πληρότητες και στα άλλα μεγέθη είναι μεγαλύτερες από άλλες περιοχές. Η Αθήνα έχει «βυθιστεί» λένε. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι ίδια όλα τα «ναυάγια» και μερικοί κατορθώνουν να επιπλεύσουν, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλη την Ελλάδα. Είναι οι ισχυρότεροι και αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο από τα πολιτικά μέτρα που απαιτούν να ληφθούν άμεσα για να «σωθεί» ο ελληνικός τουρισμός, η ... ελπίδα του έθνους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι υψηλό τουριστικό στέλεχος υποστήριζε ότι δεν είναι η Αθήνα που επιμένει στο ποσοστό μείωσης του 18% των αμοιβών, αλλά η ...Περιφέρεια.

Γεγονός είναι ότι η τουριστική αγορά και ιδίως τα καταλύματα διακρίνονται για τις μεγάλες αντιθέσεις, που ζημιώνουν ασύμμετρα κυρίως τους «μικρούς» του τουρισμού και όλων των συναφών κλάδων. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις: Μειώθηκαν κατά 5,8% στο 5μηνο και κατά 8,1% το Μάη, σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα έπεσαν κατά 14,5% και 20% αντίστοιχα. Αυξήθηκαν: Χανιά (15%), Πελοπόννησος (7,4%), Βόρεια Ελλάδα (6,2%), Κέρκυρα (5,1%). Μειώθηκαν: Ζάκυνθος (17), Νησιά Βορείου Αιγαίου (14,2%), Μύκονος (10,9%), Ρόδος (8,1%). Κάποιες από τις γνωστότερες περιοχές μπορούν εύκολα να αντέξουν με βάση πολύ καλές επιδόσεις προηγούμενων ετών. Σε πολύ χειρότερη μοίρα είναι οι περιοχές που δέχονταν τους Κοινωνικούς Τουρίστες και δεν κλείνουν συμβόλαια με τους τουρ οπερέιτορς (με πληρωμές να γίνονται και σε λογαριασμούς του εξωτερικού), δεν έχουν πτήσεις τσάρτερ και την αναγνωρισιμότητα άλλων.


Γ.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ