Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και ο φόρος

Για να συνειδητοποιήσει κάποιος τι ακριβώς σημαίνει τεκμήρια, ας πάρουμε το παράδειγμα ενός ζευγαριού που έτυχε να μένει σε σπίτι 100 τετραγωνικών που απέκτησε στο παρελθόν από κληρονομιά, ζευγάρι που διαθέτει και ένα αυτοκινητάκι 1.300 κυβικών, αλλά πέρσι βρέθηκε στην ανεργία και δεν είχε κανένα απολύτως εισόδημα.

Στην περίπτωση αυτή, η εφορία θα καλέσει το ζευγάρι και θα τους ...εξηγήσει τρία πράγματα. Πρώτον, δεν μπορεί να λέει ότι δεν έχει καθόλου εισόδημα, αφού ολόκληρο το 2011 σίγουρα ξόδεψε κάποια χρήματα για να ζήσει. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ζευγάρι η εφορία θα θεωρήσει ότι το αρχικό εισόδημα ήταν 5.000 ευρώ. Δεύτερον, στο ποσό αυτό θα προστεθούν ακόμα 4.500 ευρώ που αναλογούν στο διαμέρισμα που μένει η οικογένεια. Τρίτον, προστίθενται ακόμα 4.600 ευρώ για το ΙΧ που διατηρεί.

Κοντολογίς, μπορεί να μην είχαν εισόδημα στην πραγματικότητα, οι φορολογικές αρχές όμως θεωρούν ότι υπήρξε «αντικειμενική δαπάνη» και άρα «τεκμαρτό εισόδημα» 14.100 ευρώ. Στο ποσό αυτό αναλογεί φόρος εισοδήματος 1.078 ευρώ, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί.

Και μια υποσημείωση: Το συγκεκριμένο ζευγάρι, αυτό που δεν είχε ούτε ένα ευρώ εισόδημα, πρέπει να προσκομίσει και αποδείξεις αγοράς υλικών αγαθών ίσο με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, άρα 3.525 ευρώ. Αν αυτό δε συμβεί, αν δηλαδή δεν υπάρχουν αποδείξεις, τότε μαζί με το φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσει και πρόστιμο της τάξης των 352,5 ευρώ!!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ