Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγεφύρωτες οι αντιθέσεις παρά το συμβιβασμό

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τους ανταγωνισμούς που κορυφώνονται στην ΕΕ, καθώς η κρίση βαθαίνει

Οι αποφάσεις της συνόδου συνιστούν συμβιβασμό ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες καπιταλιστικές χώρες και καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών
Οι αποφάσεις της συνόδου συνιστούν συμβιβασμό ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες καπιταλιστικές χώρες και καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών
Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως που δόθηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνοδεύεται από «μνημόνια συνεργασίας», άρα και από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εσπευσε να διευκρινίσει πάντως πως η αγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης θα γίνεται υπό όρους. Οπως ανέφερε, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής: «Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάντα σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι».

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.

Συγκλίνουν αντιλαϊκά

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα υποβάλει σύντομα προς επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το «δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας», που μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι θα το επαναδιαπραγματευτεί σκληρά.

«Προτείνω να υποβληθούν στο κοινοβούλιο όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη, το σύμφωνο ανάπτυξης, την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το δημοσιονομικό σύμφωνο γιατί υπάρχει μια συνάφεια», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το πακέτο ανάπτυξης είναι απλά το πρόσχημα που ζητούσε για να συμπλεύσει πλήρως με τη γερμανική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σύνοδο εγκατέλειψε ακόμα και τη δημαγωγία για τα ευρωομόλογα, δηλώνοντας πως παραμένει στόχος για το μέλλον.

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Οπως είπε, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες».

Περιγράφοντας το συμβιβασμό που επετεύχθη, σημείωσε ότι «με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», που όμως δυσκολεύονται παρ' όλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων.

«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο Μόντι, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά».

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε «καλό αποτέλεσμα» την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δοθεί η δυνατότητα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Ντράγκι επισήμανε ότι τα εργαλεία της Ευρωζώνης για να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ισπανία να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος δανεισμού και τις τραπεζικές κρίσεις, πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα πράγματα, για να είναι αξιόπιστα, θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους. Αυτό έχει ουσιαστική σημασία», σημείωσε. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ηγέτες της Ευρωζώνης, «η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης για τις τράπεζες της περιοχής του ευρώ», πρόσθεσε.

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης να συμμετέχουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί σημαντική μεταβολή των κανόνων του παιγνιδιού για την Ιρλανδία και θα της ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Ιμον Γκίλμπορ, επισημαίνοντας ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των λεπτομερειών μέχρι τον επόμενο μήνα, για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ