Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα που μπορούν να καλούν οι φορολογούμενοι, σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης και τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων

Εγκύκλιο με χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για τους φορολογούμενους κάθε κατηγορίας (για τον τρόπο συμπλήρωσης, το χρόνο υποβολής, τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνυποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση), έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Στην ίδια εγκύκλιο, αναφέρεται πως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τα ίδια θέματα τηλεφωνικά και μέσω του Διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα βασικά θέματα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από τους παρακάτω τετραψήφιους αριθμούς του τηλεφωνικού κέντρου του υπουργείου Οικονομικών:

  • 1304 για μισθωτούς - συνταξιούχους
  • 1305 για αγρότες
  • 1306 για ελεύθερους επαγγελματίες
  • 1307 για εμπορικές επιχειρήσεις
  • 1308 για τελωνειακά θέματα
  • 1309 για δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Η ίδια ενημέρωση παρέχεται και στο Ιντερνετ στη διεύθυνσηwww.gsis.gov.gr (θεματική ενότητα «Οδηγός του Πολίτη»).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, κάθε φορολογούμενος πρέπει να έχει ένα και μόνο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να προσφύγει στην εφορία, όπως πρέπει να κάνει και ο νέος φορολογούμενος που δε διαθέτει ΑΦΜ. Πριν από την αποστολή της δήλωσης, θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία τυχόν μεταβολές στα ατομικά στοιχεία (αλλαγή επωνύμου, ταυτότητας, κατοικίας, οικογενειακής κατάστασης), καθώς και οι μεταβολές που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα (αλλαγή δραστηριότητας, διεύθυνσης, επωνυμίας, ίδρυση ή κατάργηση υποκαταστημάτων κλπ.).

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 800.000 δραχμές και οι προθεσμίες υποβολής της δήλωσης είναι από τις 3 του Μάη μέχρι και 31 του Μάη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ (είναι προτιμότερο να υποβληθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα). Σε περίπτωση που δηλώνονται εισοδήματα από κατηγορίες που λήγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, η κατάθεση της δήλωσης μπορεί να γίνει στη μεταγενέστερη ημερομηνία. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν εισόδημα και από ακίνητα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2.

Μέσα στο μήνα Μάρτη, πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση οι έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες, επιτηδευματίες, (έχουν δηλαδή ατομική επιχείρηση ή μετέχουν σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, κοινωνία ή αστική εταιρία). Συγκεκριμένα, όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία Α` και Β` κατηγορίας, καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ με έγκριση ισολογισμού μέσα στο 2000, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις από 1 μέχρι 15 Μάρτη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ. Για τις ΟΕ, ΕΕ, κοινωνίες και κοινοπραξίες, που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α` και Β` κατηγορίας, οι προθεσμίες λήγουν από 2 Απρίλη μέχρι 18 Απρίλη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ. Οσοι δηλώνουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία Α`, Β` ή Γ` κατηγορίας, πρέπει το αργότερο να υποβάλουν δήλωση από 2 Μάη μέχρι 16 Μάη ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ζημιές ή κέρδη. Οι προθεσμίες λήγουν από 1 Μάρτη μέχρι 15 Μάρτη, για όλους όσοι ασκούν ατομικά ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία Β` κατηγορίας ή που δεν τηρούν βιβλία αν και έχουν τη σχετική υποχρέωση. Από 17 Απρίλη μέχρι 2 Μάη για αυτούς που ασκούν ατομικά ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία Γ` κατηγορίας εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβρη ή Δεκέμβρη του 2000. Τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση συνυποβάλλονται είναι το έντυπο Ε3 (εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα) και το Ε14 (καλλιτέχνες και τραγουδιστές). Στον ειδικό προσδιορισμό καθαρού εισοδήματος υπάγονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός από τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι:

  • Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με καθαρό γεωργικό εισόδημα πάνω από 1 εκατ. δρχ.
  • Οσοι μέσα στο 2000 πήραν επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 500.000 δραχμές ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 750.000 δρχ.
  • Οσοι εισέπραξαν επιστρεφόμενο ΦΠΑ από 300.000 δρχ. και πάνω.
  • Οσοι πήραν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 2 εκατ. δρχ. ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους από καλλιεργητικά δάνεια στις 31 Δεκέμβρη του 2000 ήταν πάνω από 2 εκατ. δρχ.
  • Οσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με μορφή θερμοκηπίων σε έκταση από δυο στρέμματα και πάνω.

Οι προθεσμίες λήγουν από 2 Απρίλη μέχρι 18 Απρίλη, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ. Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση αναφέρονται αναλυτικά στο φυλλάδιο με τις οδηγίες της εφορίας. Ειδικότερα όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2. Το έντυπο Ε9 υποβάλλεται μόνο σε περίπτωση που μέσα στο 2000 μεταβλήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα για όσους δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α` ή Β` κατηγορίας προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια. Το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει, κάθε χρόνο, πίνακες με το καθαρό εισόδημα για κάθε περίπτωση αγροτικής δραστηριότητας που μπορούν να ζητηθούν από τις εφορίες, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους αγροτικούς συλλόγους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ