Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δραματικές συνέπειες για τους λαούς

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Δεν το αποκαλύπτει μόνο το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία που ήταν ήδη στο μηχανισμό στήριξης ζήτησαν να μπουν σ' αυτόν και η Ισπανία και η Κύπρος. Η Ιταλία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, αλλά και η Ολλανδία, το Βέλγιο, ενώ η Γαλλία αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα έτσι που να ζητά ο Ολάντ αφενός την αυστηρή τήρηση του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων των χωρών που είναι στο μηχανισμό στήριξης, όπως η Ελλάδα, προσθέτοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να πάρουν η ΕΕ και η Ευρωζώνη μέτρα οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή τόνωσης της δράσης του κεφαλαίου. Αλλωστε, και η λεγόμενη πολιτική «αμοιβαιότητας» στην αντιμετώπιση των κρατικών χρεών των μελών της ΕΕ, στην οποία αντιτίθεται η Γερμανία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος αντιμετώπισης των χρεών των κρατών - μελών από την ίδια την ΕΕ, με δεδομένες όμως τις δεσμεύσεις τους για τις υποχρεώσεις τους. Ισως σ' αυτές τις αναζητήσεις να εντάσσεται και η σκέψη τους για ενιαία λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων κάθε κράτους - μέλους σε επίπεδο ΕΕ. Βεβαίως και ο Ολάντ, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Τύπο της Γαλλίας, θα χρειαστεί να πάρει άμεσα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, αφού μεγαλώνουν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.

***

Ολ' αυτά βεβαίως μαζί με την επιδίωξη για εφαρμογή πολιτικής παραπέρα ενοποίησης που συζητάνε στην τωρινή Σύνοδο Κορυφής, με σχέδια όπως η ενίσχυση του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών ώστε να παίρνονται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα όταν δεν ισοσκελίζονται, η λεγόμενη «αμοιβαιοποίηση» του χρέους που αποτελεί και σημείο τριβής, η ενιαιοποίηση της φορολογίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, υποτίθεται ότι στόχο έχουν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως χαρακτηρίζουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι σωτηρία του κεφαλαίου από την κρίση η οποία καταστρέφει και κεφάλαιο. Είναι πολιτική και μέτρα μεταφοράς των ακόμη μεγαλύτερων συνεπειών από το μεγαλύτερο βάθεμα της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις δεσμεύσεις και στη λεγόμενη παραπέρα ενοποίηση, αλλά και στις αναδιαρθρώσεις, που σημαίνουν παραπέρα μείωση μισθών (των λεγόμενων μέσων όπως είπε και ο ΣΕΒ), ιδιωτικοποιήσεις για να δώσουν τζάμπα σχεδόν κρατικούς τομείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο για επενδύσεις με εργασιακές συνθήκες - κόλαση, άρα με μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας. Για τους λαούς και τη μεταφορά συνεχώς των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες των εργατών, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δίνει η Εκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, δείχνοντας και το μέγεθος καταστροφής των εργατικών, των λαϊκών δυνάμεων.

***

Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 400.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000 (σ.σ. η ανεργία στην Ελλάδα πλησιάζει το 22%). Το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου (χτες, από παραδρομή γράψαμε στον «Ρ» ότι το 68% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας). Στην Ελλάδα αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ την τριετία 2008 - 2011 η ανεργία στις ηλικίες 55 - 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη - μέλη: Ελλάδα, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία και Λιθουανία. Το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το μισό των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000 - από τους οποίους 8.000 είναι Ελληνες). Λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι όμως έχουν χάσει τη δουλειά τους. Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%. Αυτά τα δραματικά στοιχεία δείχνουν ότι και η κρίση βαθαίνει αλλά και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι λαοί. Να γιατί λέμε ότι για τους λαούς δεν υπάρχει σωτηρία εντός του καπιταλισμού και της ΕΕ. Επιτακτική ανάγκη η ενιαία πάλη κόντρα στην πολιτική σωτηρίας του κεφαλαίου που εξαθλιώνει την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πάλη ενάντια στις συνέπειες της κρίσης μέσα από τη διεκδίκηση λύσης στα λαϊκά προβλήματα σε ρότα ρήξης, ανατροπής.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ