Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Αδιέξοδα και αγωνία για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Το κλείσιμο δεκάδων παιδικών σταθμών καθιστά απαγορευτική για τα νέα ζευγάρια τη δημιουργία οικογένειας
Το κλείσιμο δεκάδων παιδικών σταθμών καθιστά απαγορευτική για τα νέα ζευγάρια τη δημιουργία οικογένειας
Σε αδιέξοδο και αγωνία βρίσκονται χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη τη χώρα που αναζητούν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς στους δήμους καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι δήμοι που είτε ανακοινώνουν το κλείσιμό τους, είτε τη συγχώνευσή τους σε άλλα τμήματα και τη μεταφορά των παιδιών σε ήδη επιφορτισμένα τμήματα. Χιλιάδες είναι οι οικογένειες και τα νέα ζευγάρια που το Σεπτέμβρη θα πρέπει να βρουν πού θα πρέπει να αφήσουν το παιδί τους, καθώς οι άνεργες μητέρες και οι ανασφάλιστες αποκλείονται και από τη δυνατότητα αίτησης, αφού οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δε λειτουργούν με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, αλλά με το αν αυτές έχουν βεβαίωση εργασίας ή ένσημα. Κοντά σε αυτές, σε δεκάδες άλλες κόβεται και το επίδομα του παιδικού σταθμού που έδινε το ΙΚΑ, πριν από την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, αναγκάζοντας έτσι δεκάδες νέα ζευγάρια να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν και αυτό το κόστος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σε διάφορους δήμους της Αττικής είναι ο Δήμος της Αθήνας, ο οποίος μεθοδεύει να κλείσει παιδικούς σταθμούς χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ακαταλληλότητα των κτιρίων, ενώ είναι η ίδια η δημοτική αρχή που μαζί με την κυβέρνηση και τις προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια για να οικοδομήσουν-διαμορφώσουν ασφαλείς, σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες αποθαρρύνουν γονείς που ρωτούν πότε να καταθέσουν αίτηση εγγραφής των παιδιών τους σε σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ), λέγοντάς τους ότι δεν ξέρουν αν ο σταθμός που τους ενδιαφέρει θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός, λόγω «ακαταλληλότητας» ή παραπέρα συρρίκνωσης του προσωπικού του Βρεφοκομείου με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του όλων των ειδικοτήτων.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Περιστερίου, που, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο, η δημοτική αρχή Παχατουρίδη στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς επιχειρεί να μειώσει κατά τρεις τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ ήδη έχουν απορριφθεί και πεταχτεί εκτός περίπου 400 παιδιά. Οι ελλείψεις, όπως σημειώνουν, δε σταματούν εκεί, καθώς αν και συνταξιοδοτήθηκαν πέρσι 15 εργαζόμενοι, τη φετινή χρονιά η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη κανενός μονίμου υπαλλήλου, αλλά αντ' αυτού απολύθηκαν δεκάδες συμβασιούχοι, ενώ οι 23 εναπομείναντες 11μηνίτες, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Στη Νέα Ιωνία, περίπου 271 νήπια και βρέφη έμειναν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς από τις 478 αιτήσεις που έγιναν μόνο οι 207 αναμένεται να ικανοποιηθούν τη νέα σχολική χρονιά. Περίπου 80 περίπου θέσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (ΕΕΤΑΑ), ενώ άλλες 70 θέσεις αφορούν επιδοτήσεις εργαζόμενων μητέρων και ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Ωστόσο, μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (σ.σ. εντάχθηκε και το ΙΚΑ) δεν έχει γίνει καμία καταβολή των χρημάτων από τον Οργανισμό προς τους συμβεβλημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να πρέπει καλύψουν το κόστος αυτό από την τσέπη τους.

Τεράστιο το πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ολόκληρης της χώρας, ανακοίνωση εξέδωσε χτες η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, η πλειοψηφία κυρίως νέοι. Χιλιάδες νέοι ανασφάλιστοι, χιλιάδες εργαζόμενοι κυνηγούν με το δόκανο το μεροκάματο, χιλιάδες πτυχιούχοι εκτός του αντικείμενου τους αναζητούν εργασία, χιλιάδες επιδοτούμενοι εργάτες αλλά παράλληλα απλήρωτοι από τα διάφορα προγράμματα εργασίας.

Ανεργοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι που καλούνται την ίδια στιγμή να πληρώσουν διάφορα χαράτσια και φόρους που ξεπερνούν την πραγματικότητα. Παράλληλα χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών, 400 ευρώ μισθός στους νέους κάτω των 25 ετών εφόσον δουλεύουν 8ωρο, 200 ευρώ μισθός στους parttime και στις συμβάσεις μαθητείας, τσάκισμα των οικογενειακών επιδομάτων, μείωση του επιδόματος ανεργίας, χτύπημα στα επιδόματα μητρότητας κλπ. Και όμως δεν υπάρχει φρένο.

Τώρα καταργούν και τις επιδοτήσεις των τροφείων στα νέα ζευγάρια. Τσακίζουν ένα-ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που αποτελούσαν το ελάχιστο δίχτυ προστασίας για την εργατική νεολαία, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια. Να "κόψουν το λαιμό τους" να βρουν λύσεις ώστε να μην κοπεί από κανένα νέο ζευγάρι το επίδομα.

Ο μόνος δρόμος να αποκρουστεί η λαίλαπα και να μην παρακολουθούν οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι την κατάσταση ως σίριαλ που εξελίσσεται σε επεισόδια είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το δυνάμωμα των αγώνων, η οργάνωση στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές είναι προϋπόθεση ώστε να ξεδιπλωθεί κίνημα διεκδίκησης και αλληλεγγύης, να μη μένουν νέα ζευγάρια, νέοι εργάτες και άνεργοι εκτεθειμένοι στην επίθεση. Τα σωματεία να πολλαπλασιάσουν τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης και ανακούφισης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ