Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μαζί με την τιμή και τα κέρδη του Κοπελούζου

Η κυβέρνηση επιδιώκει συμβιβασμό με τους Ρώσους στο θέμα της τιμής του φυσικού αερίου

Ολιγωρίες χρόνων, και τους «σκοπέλους» των σκανδαλωδών συμβάσεων προσπαθεί να κλείσει τώρα, όπως και όπως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου (ΦΑ). Το πρόσφατο ταξίδι - αστραπή του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να «γεφυρωθούν» οι διαφορές απόψεων για το ύψος της αύξησης της τιμής του ΦΑ, ώστε να αποφευχθεί η επίλυση του προβλήματος από τη Διεθνή Διαιτησία, όπου και θεωρείται πως δε θα είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις των κυβερνώντων ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμβιβασμός χωρίς την παρέμβαση της διαιτησίας, χαρακτηρίζονται καθ' όλα βάσιμες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί. Ομως το ζήτημα της εξεύρεσης λύσης και η «πρεμούρα» που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση, προέρχεται από το γεγονός ότι πρέπει να λήξει γρήγορα η εκκρεμότητα, αφού πρέπει να διασφαλιστεί φθηνό φυσικό αέριο, για όλους, όσοι προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς.

Οι μομφές και οι παρατηρήσεις των βιομηχάνων ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η απελευθέρωση την αγοράς αν δεν καθοριστεί η τιμή του ΦΑ ανησυχεί την κυβέρνηση και προσπαθεί να κλείσει το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν σε λίγο καιρό (και θεωρείται δεδομένο) ανακύψει ακόμα πιο έντονα το ζήτημα της τιμής, αλλά και της ποσότητας ΦΑ η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λόγο για το τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα του ΦΑ. Και όλα αυτά, τα προηγούμενα χρόνια, το έργο του ΦΑ που έχει «χρυσοπληρωθεί» από τον ελληνικό λαό, κινούνταν μεταξύ της «Σκύλλας» και της «Χάρυβδης» των ιδιωτικών συμφερόντων, με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Σήμερα, μολονότι η συντριπτική έκταση των υφιστάμενων έργων του ΦΑ έχει παραδοθεί σε ξένες πολυεθνικές εταιρίες, υπάρχει ακόμα το περιθώριο για την εξυπηρέτηση ορισμένων που μονίμως χαρακτηρίζονται «συνεταίροι» των κυβερνήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις των Ρώσων και του Ν. Χριστοδουλάκη, υπάρχει η έντονη πίεση των πρώτων, να εξυπηρετηθεί ο εδώ συνεταίρος τους, Κοπελούζος. Μπορεί οι τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), της Αττικής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, να έχουν παραδοθεί σε ξένες πολυεθνικές, ωστόσο υπάρχει... περιθώριο και για τον Κοπελούζο να δραστηριοποιηθεί στις δυο, υπό σύσταση, ΕΠΑ (Ανατολική Στερεά και Μακεδονία). Και, με τέτοιους όρους γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της τιμής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ