Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Τίμησαν τη θυσία του Κούρνοβου

Το μνημείο στον τόπο που έγινε η εκδήλωση
Το μνημείο στον τόπο που έγινε η εκδήλωση
Με μια σεμνή τελετή και την παρουσία πολλών αγωνιστών και φίλων της ΕΑΜικής Αντίστασης και νεολαίων της ΚΝΕ, στον τόπο της θυσίας, τίμησε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαμίας, την Κυριακή 24/6/2012 το πρωί, τους 106 πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν στις 6/6/1943, από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής, σε αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από τους μαχητές του ΕΛΑΣ τη νύχτα της 1ης προς 2 Ιούνη 1943.

Στην εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό, από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απηύθυνε το μέλος της διοίκησης Γιάννης Ζαγγανάς ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιχείρησης, και σημείωσε, εκτός των άλλων:

«Μπροστάρηδες αγωνιστές, οργανωτής, ψυχή και ραχοκοκαλιά στον αγώνα του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας μας ήταν οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ, όταν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης λούφαζαν είτε συνιστούσαν στο λαό... "να κάτσει φρόνιμος"! Εν τέλει, χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους στον τίμιο αγώνα του λαού μας».

Ο ομιλητής κατάγγειλε την επιχείρηση πλαστογράφησης της πραγματικής ιστορίας του Β' Παγκόσμιου πολέμου σημειώνοντας πως, σήμερα, στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση ο αντικομμουνισμός γίνεται επίσημη ιδεολογία... Στη χώρα μας, η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της, φοβούνται το εγερτήριο σάλπισμα της ΕΑΜικής Αντίστασης που μπορεί να εμπνεύσει τις νέες γενιές για νέους αγώνες. Γιατί θέλουν τη νεολαία μας υποταγμένη στη μοιρολατρία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και χειραγωγούμενη. Αυτός είναι ο στόχος της αποσιώπησης και πλαστογράφησης της Ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης, συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, εκτός των άλλων, συγγενείς των εκτελεσμένων, αντιπροσωπεία της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ο αντιδήμαρχος Δήμου Δομοκού, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος κ.ά. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Κούρνοβο, μετέβησαν και κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο των 17 εκτελεσμένων από τα γερμανικά στρατεύματα, τον Απρίλη του 1944, στα Αμπέλια Ομβριακής. Στη σύντομη τελετή χαιρετισμό, από τη διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Φθιώτιδας, έκανε το μέλος της, Νίκος Λαμπρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ