Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Σκληρός κόσμος για τα παιδιά

Παιδική εργασία στο Πακιστάν

Associated Press

Παιδική εργασία στο Πακιστάν
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Οι συνεχιζόμενοι και εντεινόμενοι κατά καιρούς εμφύλιοι πόλεμοι σε διάφορες χώρες έχουν φοβερά επιβλαβείς συνέπειες για τη ζωή των πιο φτωχών ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών και των μητέρων τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της UNICEF - της οργάνωσης του ΟΗΕ για τη βοήθεια στα παιδιά. Τίτλος της «Η κατάσταση των παιδιών του κόσμου το 2000».

Η κατάσταση αυτή, όπως δήλωσε η διευθύντριά της, Κάρολ Μπέλαμι, κάνει ακόμα πιο δύσκολο και επικίνδυνο στην οργάνωση αυτή να λειτουργεί σε αυτές τις χώρες, όπου και χρειάζεται περισσότερο. Είπε συγκεκριμένα: «Εχουμε έναν αριθμό, που εξακολουθεί να με συγκλονίζει. Βασικά λέει, ότι 540 εκατομμύρια, ή το ένα στα τέσσερα παιδιά του κόσμου, ζουν μέσα σε βιαιότητα, που μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή, ή να τα εκτοπίσει στις ίδιες τους τις χώρες».

Εξω από το γραφείο της, η Μπέλαμι, που είναι Αμερικανίδα, έχει αναρτημένη μια φωτογραφία της κατερειπωμένης έδρας της UNICEF στο Ανατολικό Τιμόρ. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, δυο στελέχη της UNICEF σκοτώθηκαν: Ενας γιατρός, που προσπαθούσε να θεραπεύσει παιδιά στη Σομαλία, και ένα άλλο μέλος της, που φρόντιζε εκτοπισμένα άτομα στο Μπουρούντι. Είπε, επίσης, πως οι πόλεμοι έχουν οδηγήσει «στην ουσιαστική διάλυση ακόμα και των πιο στοιχειωδών υγειονομικών και εκπαιδευτικών συστημάτων, που υπήρχαν εκεί πριν».

Προσφυγόπουλο στο Ζαΐρ

Associated Press

Προσφυγόπουλο στο Ζαΐρ
Ως χαρακτηριστική περίπτωση ανέφερε τη Δημοκρατία του Κογκό, όπου, όπως εξήγησε, στο τέλος της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρχε μια υψηλού επιπέδου ανοσοποιητική κάλυψη και κανονική παρακολούθηση στα δημοτικά σχολεία. Και πρόσθεσε: «Ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας είχε βασικά εκεί την αφρικανική έδρα του, αλλά ως αποτέλεσμα των πολέμων μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια, τα συστήματά του σχεδόν σταμάτησαν να λειτουργούν». Τώρα, η UNICEF αναγκάζεται να διαπραγματεύεται την παρουσία της στις πολεμικές ζώνες για την ανοσοποίηση των παιδιών. Η Μπέλαμι ανέφερε, ότι τόσο αυτή, όσο και η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, γενική διευθύντρια του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας, ζήτησαν την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Δημοκρατία του Κογκό, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία των ανοσοποιητικών συστημάτων. Παράλληλα, στη Σομαλία, στο Σουδάν, στην Αγκόλα και στο Αφγανιστάν οι αξιωματούχοι της UNICEF εξαναγκάζονται να κάνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις, για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στα παιδιά. «Η ανοσοποίηση σήμερα των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας», τόνισε η Μπέλαμι, «είναι κάτι περισσότερο από την απλή αποστολή των εμβολίων στη χώρα. Χρειάζεται να είσαι εκεί, για να τους δοθούν».

Εξάλλου, η UNICEF έχει αρχίσει την παροχή βοήθειας για την κατ' οίκον εκπαίδευση στο Αφγανιστάν, ενώ αναμένει μια συμφωνία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν για ν' αρχίσουν ευρύτερα εκπαιδευτικά σχέδια, ιδιαίτερα για τα κορίτσια, στα οποία απαγορεύεται η φοίτηση.

Αλλοι αρνητικοί παράγοντες, που ορθώνονται στη γενικότερη παιδεία, είναι η τακτική ορισμένων κυβερνήσεων, που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, παρά για την υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και η αδιαφορία για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών. «Το γένος αποτελεί πολύ μεγάλο εμπόδιο για το ρυθμό ανάπτυξης στη Νότια Ασία», κατά την Μπέλαμι. Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, που αναφέραμε αρχικά, αυτή η γεωγραφική περιοχή, όπου κυριαρχεί η Ινδία, έχει το υψηλότερο ποσοστό αναλφαβητισμού των γυναικών στον κόσμο, το χαμηλότερο ποσοστό κοριτσιών στο σχολείο, και όσον αφορά την Αφρική νότια από τη Σαχάρα, τη χαμηλότερο πρόληψη εγκυμοσύνης. Η περιοχή αυτή έχει πάνω από το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά, όπως υπογραμμίζει η ίδια έκθεση, μόνο η Σρι Λάνκα και οι Μαλντίβες παρουσιάζουν επίπεδα ανάπτυξης των γυναικών ισότιμα με αυτά των βιομηχανικών χωρών.

Παράλληλα, οι εμφύλιοι αυτοί πόλεμοι δεν είναι άσχετοι και από δύο σοβαρότατα αίτια για τα δεινά, που υφίστανται τα παιδιά τα τελευταία χρόνια: Η πείνα και ο ιός, που προκαλεί το εξοντωτικό ΕΪΤΖ.

Γενικότερα για την πείνα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΟΗΕ, 800 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο υποφέρουν από χρόνια πείνα και υποσιτισμό, με χιλιάδες κάθε χρόνο θανάτους από την πείνα. Κατά τα στοιχεία αυτά, οι πόλεμοι και ο λιμός προκαλούν γύρω στα 10% αυτών των θανάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αυτοί θάνατοι οφείλονται στο χρόνιο υποσιτισμό οικογενειών, που δε διαθέτουν τα μέσα για την αγορά των απαραίτητων τροφίμων.

Για τα ίδια προβλήματα, το δελτίο «Πόλεμος και Ειρήνη» της Νέας Υόρκης (τεύχος Δεκέμβρης 1999 - Γενάρης 2000), όργανο του «Ιδρύματος Πόλεμος και Ειρήνη», που αντλεί και αυτό τα στοιχεία του κύρια από τον ΟΗΕ, γράφει μεταξύ άλλων:

«Το ένα στα τρία παιδιά στον κόσμο είναι θύμα βίας. Πιο σημαντικό, 300.000 παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 16 ετών επιστρατεύονται ως παιδικοί στρατιώτες. Σε Σομαλία, Αφγανιστάν και Ρουάντα, παιδιά βρίσκονται σε πολεμικές ζώνες υπό τις πιο επικίνδυνες συνθήκες. Στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, ένα εκατομμύριο παιδιά πέθαναν, 5 εκατομμύρια τραυματίστηκαν και 12 εκατομμύρια έμειναν άστεγα λόγω πολέμων και συγκρούσεων. Αυτό είναι η χειρότερη τραγωδία του σημερινού ανθρωπίνου πολιτισμού».

Και σημειώνει περιληπτικά πιο κάτω:

- Γύρω στα 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από υποσιτισμό και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο.

- 12 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από υποσιτισμό και θεραπεύσιμες ασθένειες.

- Γύρω στα 250 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Διεθνή Εργατικό Οργανισμό, είναι παιδιά - μεροκαματιάρηδες, δουλεύοντας υπό φοβερές συνθήκες. Από τα 330 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία, 75 εκατομμύρια παιδιά - μεροκαματιάρηδες πληρώνονται λιγότερο από 75 σεντς τη μέρα.

- 130 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση.

- Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν σκοτωθεί και άλλα 4 εκατομμύρια ακρωτηριαστεί, 5 εκατομμύρια ρίχτηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων.

- Σύμφωνα με την UNICEF, σχεδόν 300 έφηβοι δελεάζονται και αρχίζουν να καπνίζουν από την παιδική τους ηλικία παρασυρόμενοι από τις διαφημίσεις σιγαρέτων. Ως το 2010, περίπου, 300 εκατομμύρια παιδιά και νέοι θα πεθάνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.

Ο ίδιος ο Κόφι Ανάν, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι εταίροι τους είχαν έκκληση το 1999 προσφοράς 796 εκατ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας σε πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα της Αφρικής που υποφέρουν, αλλά προσφέρθηκαν λιγότερα από το μισό του ποσού αυτού, δηλαδή 352 εκατομμύρια δολάρια. Οι ανάγκες αυτών των θυμάτων πολέμων και φυσικών καταστροφών έχουν πάρει «διαστάσεις τεράστιας κρίσης», είπε ο Ανάν. Και διευκρίνισε ότι ενώ πολλές δωρήτριες χώρες βρίσκονται σήμερα σε οικονομική ανάπτυξη και διαθέτουν πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς τους, οι διεθνείς προσφορές για βοήθεια είτε παραμένουν στάσιμες, είτε και σμικρύνονται. Ετσι, τα ανθρωπιστικά προγράμματα περικόπτονται, με αποτέλεσμα συχνά να μην παρέχεται βοήθεια ακόμα και για τη σωτηρία ζωών όπου χρειάζεται επειγόντως. Και απηύθυνε νέα έκκληση στους δωρητές να κάνουν «ιδιαίτερη προσπάθεια» για να βοηθηθούν τα θύματα στις αφρικανικές χώρες Αγκόλα, Δημοκρατία του Κογκό, Μπουρούντι, Γουινέα - Μπισάου, Σιέρα Λεόνε, Λαοκρατική Δημοκρατία του Κογκό, Αιθιοπία και Ερυθραία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ