Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα χνάρια της τιμημένης ιστορίας του ΚΚΕ

Το Σαββατοκύριακο 7 - 8 Ιούλη θα γίνει το φετινό διήμερο, με κατασκήνωση στο Νεστόριο της Καστοριάς

Αποψη του χώρου της κατασκήνωσης στο Νεστόριο
Αποψη του χώρου της κατασκήνωσης στο Νεστόριο
Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη θα γίνει φέτος το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Η βάση των νέων της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο θα είναι στο Νεστόριο, στο γνώριμο χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης του Νεστόριου, στις όχθες του Αλιάκμονα, όπου έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν άλλα τέσσερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της Οργάνωσης. Από εκεί θα ταξιδέψουν για άλλη μια φορά στα χνάρια της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, στις πιο λαμπρές σελίδες αυτής της ιστορίας, σε μέρη όπου έδωσε μεγάλες μάχες ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), στο Βίτσι και στο Γράμμο.

Στο επίκεντρο του περιεχομένου του Διημέρου, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, θα είναι η ανάγκη γνώσης από τη νέα γενιά της πραγματικής ιστορίας του τόπου μας, του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος. Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη στην πάλη της εργατικής τάξης και των νέων σήμερα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν ο αγώνας του λαού μας ενάντια σ' αυτό το σύστημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πόλεμο και φτώχεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος και επίκαιρος ο δρόμος ανάπτυξης που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία. Ο δρόμος της ρήξης και της απειθαρχίας στην εξουσία των μονοπωλίων, ο δρόμος όπου τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος του τόπου μας δε θα ανήκουν σε μια χούφτα πλουτοκράτες αλλά σ' αυτούς που τον παράγουν, ο δρόμος του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το μνημείο του ΔΣΕ στη Λυκόραχη
Το μνημείο του ΔΣΕ στη Λυκόραχη
Αυτό το δρόμο κι αυτές τις ανάγκες θα αναδείξει για άλλη μια χρονιά το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, συνδυάζοντας παράλληλα το στοιχείο της εκδρομής, της χαλάρωσης, της ψυχαγωγίας, αποτελώντας ένα μοναδικό αντάμωμα νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Διήμερο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Οι πρώτες Οργανώσεις θα φτάσουν στην κατασκήνωση στο Νεστόριο από την Παρασκευή και, αντίστοιχα, οι εκδηλώσεις στην κατασκήνωση θα αρχίσουν από το βράδυ της Παρασκευής με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συναυλίες, γλέντι.

Το πρωί του Σαββάτου προγραμματίζεται ένα τουρνουά μπάσκετ μεταξύ των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Επίσης, οι νέοι κατασκηνωτές του Διημέρου θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στο ποτάμι και να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης στην περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα πάνε στο Βατοχώρι Φλώρινας. Εκεί θα γίνει συγκέντρωση και αποκαλυπτήρια της προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα). Ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας) αναδείχτηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη. Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου του 1949, στο ύψωμα του χωριού Βατοχώρι στο Βίτσι. Ηταν επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ.

Μετά το Βατοχώρι, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο της κατασκήνωσης στο Νεστόριο.

Την Κυριακή οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν από το Νεστόριο και θα μεταβούν στη Λυκόραχη (Κεφαλοχώρι) της Κόνιτσας, εκεί όπου το 2006 το ΚΚΕ έστησε ένα μνημείο - σύμβολο για το μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ. Εκεί θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ