Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση και λαϊκή πάλη για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας

Icon

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων της Αττικής και την αποτροπή των καταστρεπτικών συνεπειών από τις πυρκαγιές μαζί με ταυτόχρονη χρηματοδότηση των δασαρχείων, της περιφέρειας, των δήμων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ. Αφορμή για την παρέμβαση είναι οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 28χρονος πυροσβέστης, να καταστραφούν σπίτια και να καούν δασικές εκτάσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι πρώτες πυρκαγιές αναδείχνουν με τραγικό τρόπο ότι δάση και ορεινοί όγκοι είναι απροστάτευτα, ότι κινδυνεύουν ζωές και βιος των ανθρώπων.

Είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχεία, Περιφέρεια και Δήμοι δεν έχουν ούτε τις ελάχιστες πιστώσεις, προκειμένου να προγραμματίσουν ή να ανταποκριθούν στα ελάχιστα έργα και εργασίες προστασίας των δασών. Τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πριν την έναρξη της περιόδου.

Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παραμένουν κενό γράμμα και για αυτήν τη χρονιά.

Τα Δασαρχεία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι περιμένουν ακόμη την κατανομή των πιστώσεων από το ΥΠΕΣΔΑ, η Πυροσβεστική υπηρεσία είναι γυμνή από κάθε δυνατότητα να εξοπλίσει με προσωπικό τα Πυροφυλάκια και τις περιπολίες και ακόμη πιο απογυμνωμένο από προσωπικό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τα δάση της Βορειοανατολικής και της Δυτικής Αττικής βρέθηκαν και θα βρεθούν στο στόχαστρο. Λογής καταπατητές, τουριστικά και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βολιδοσκοπούν το δασικό πλούτο της περιοχής.

Τα εγκληματικά σε βάρος του λαού και των αναγκών του συμφέροντα αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στο έδαφος μιας πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί το ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα, τα ειδικά χωροταξικά για τον Τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση «των στρατηγικών επενδύσεων» (fast track). H προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Ενίσχυση της πρόληψης

Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, καταστολής, αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισης από μια ολόπλευρα ενισχυμένη σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση Δασική υπηρεσία, στο πλαίσιο του ενιαίου δημόσιου φορέα συνολικής διαχείρισης και προστασίας των δασών, με νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1998), έχει χαραχτεί μια καταστροφική πορεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το ζουν κατ' επανάληψη οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα στην Αττική. Το ανέδειξαν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές με τις εκατοντάδες χιλιάδες σε στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις. Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων, έρμαιο των καταπατητών με την αλλαγή της χρήσης γης και την εμπορευματοποίησή της.

Είναι στάχτη στα μάτια οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη τάχα χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή.

Σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν βρήκαν προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες. Τουναντίον, τα ποικιλόμορφα πακέτα χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων δε στέρεψαν ποτέ! Σήμερα τη χρεοκοπία του κράτους και πάλι την πληρώνει ακριβά ο λαός.

Η ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων (πότε με κορμό την κεντροδεξιά πότε με την κεντροαριστερά) που υποτάσσει τις ανάγκες του λαού στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Προβάλλει για το λαό η ανάγκη φιλολαϊκής πολιτικής με γνώμονα και οδηγό τις δικές του ανάγκες.

Το Δασικό Οικοσύστημα είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία στην Αττική ότι τα δάση όπως και η ζωή τους δεν μπορούν να προστατευτούν χωρίς την πάλη τη δική τους για ριζική αλλαγή πολιτικής.

Αφοβα, να ανοίξουν το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Για τη δική του εξουσία, το δικό του κουμάντο στην οικονομία, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας.

Οργάνωση της πάλης με συγκεκριμένα αιτήματα

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή και νέες αυταπάτες για:

-- Αμεση χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

-- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά και τα δάση της Αττικής.

-- Να ακυρωθούν οι αντιδασικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις.

-- Να θεωρείται παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν. Απαλλοτρίωση των γεωργικών εκτάσεων που είναι μέσα στα δάση.

Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Αττικής συντονιστικού οργάνου για άμεση αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

-- Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη της Τοπικής Διοίκησης.

-- Το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών να πέσει στις επίγειες δυνάμεις με την άμεση ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

-- Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ