Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΔΟΕΑΠ
Κρίσιμη η σημερινή συνέλευση

Μετά το «κούρεμα» κατά 70% των αποθεματικών που έγινε και με δική της ευθύνη, η διοίκηση ετοιμάζεται να «σερβίρει» στους εργαζόμενους νέες οδυνηρές περικοπές

Η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΠ (Επικουρικό) πραγματοποιείται σήμερα στις 2 μ.μ. στο ξενοδοχείο Τιτάνια και ενώ τις προηγούμενες μέρες γνωστοποιήθηκε ότι τα αποθεματικά του Ταμείου έχουν μετατραπεί σε ψίχουλα μετά από το «κούρεμα» που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και αναλήψεις που έκανε η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ που ανέρχονταν στα 115 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν στις 9 Μάρτη, στα 35 εκατομμύρια ευρώ, ύστερα από το υποχρεωτικό «κούρεμα» που επέβαλλε η κυβέρνηση στα αποθεματικά που ήταν τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως και όλων των άλλων Ταμείων, αλλά και κρατικών οργανισμών. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε σκανδαλωδώς σε ρευστοποίηση των νέων ομολόγων, στην "τρέχουσα αξία" τους που είναι κατά πολύ μικρότερη από την ονομαστική τους. Η ρευστοποίηση έγινε με πέντε κατά σειρά αναλήψεις συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ από τις 19 Μάρτη έως τις 23 Απρίλη. Ετσι, τα αποθεματικά του Ταμείου στην ΤτΕ συρρικνώθηκαν και σήμερα να αποτιμώνται μόλις στα 5,6 εκατ. ευρώ, από τα 115,3 εκατ. ευρώ που ήταν στις αρχές Μάρτη. Ετσι, η συνολική απώλεια είναι μεγαλύτερη, καθώς στο «κούρεμα» λόγω PSI προστέθηκε και η χασούρα από τη ρευστοποίηση, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το μέλλον για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και άλλες κοινωνικές παροχές που είχαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που οι δαπάνες για την περίθαλψη αυξάνονται, ενώ το λαϊκό εισόδημα ήδη μειώνεται κι ενώ ήδη ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ξεκινήσει μια σειρά περικοπές σε επιδόματα (π.χ. παιδικού σταθμού, λοχείας κ.τ.λ.) Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει «λύσεις» σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αφού προσέρχεται στη σημερινή συνέλευση με πρόταση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων από το 3% στο 6%, και επιβολή 3% στους συνταξιούχους.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, να συντονίσουν τον αγώνα τους με το σύνολο των εργαζομένων, παραμερίζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τόσον καιρό υπονόμευαν τα συμφέροντά τους, επιλέγοντας την τακτική των «διαλόγων» και όχι της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων, καλλιεργώντας αυταπάτες περί σωτηρίας των «αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων», αλλά και σπέρνοντας τη διαίρεση ακόμα και μέσα στον ίδιο τον κλάδο. Οι εργαζόμενοι καλούνται να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ανάκληση όλων των αποφάσεων για τις περικοπές, να απαιτήσουν την επιστροφή των κλεμμένων και την κάλυψη από την κυβέρνηση και τους εργοδότες των αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ