Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ «ΑΓΓΕΛΟΥ»
Μαχητικά στις πύλες του εργοταξίου

Νέα απεργία σήμερα

Με επιτυχία πραγματοποίησαν και χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σκυροδέματος ΑΓΓΕΛΟΥ, τη δεύτερη 24ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση - η πρώτη έγινε την Παρασκευή - απαιτώντας την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων και υπερωριών που τους οφείλει η εργοδοσία, να μη γίνουν οι 40 απολύσεις που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία και να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί βρέθηκαν έξω από την πύλη, περιφρουρώντας την απεργία τους. «Για μας δεν υπάρχει άλλη λύση - μόνο η απεργία», λέει στο «Ρ» ένας εργαζόμενος. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, άλλωστε, έχει έρθει σε απελπιστική κατάσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν στην εταιρεία από 15 μέχρι και 33 χρόνια. «Μας έχουν ισοπεδώσει. Εδώ και 4 μήνες έχουμε συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών».

Η εργοδοσία, ταυτόχρονα, προχωρά σε εκ περιτροπής εργασία, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να εργάζονται δύο εβδομάδες το μήνα και τις άλλες δύο να είναι σε αναγκαστική άδεια. Πιεσμένη από την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, η εργοδοσία επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει, προσπαθεί να τους διασπάσει και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, πληρώνοντας μέρος των χρωστούμενων σε εργάτες που δε συμμετέχουν στην απεργία. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία, μεταφέρει την παραγωγή της εταιρείας από εργοτάξιο σε εργοτάξιο (συνολικά έχει εφτά εργοτάξια σε: Μάντρα, Σαλαμίνα, Ταύρο, Ικόνιο, Θήβα, Σχηματάρι, Κορωπί), προκειμένου να σπάσει την απεργία.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία είναι απ' τις μεγαλύτερες στο χώρο, αφού έχει εφτά εργοτάξια παραγωγής σκυροδέματος και απασχολεί 110 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 70 εργάζονται στην παραγωγή. Παλιότερα είχε πάνω από 300 εργαζόμενους με συνολική παραγωγή 5.000 κυβικών τη μέρα. «Και τότε, την εποχή του πλούτου, εμείς πάλι δεν κερδίζαμε», μας λένε οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέα απεργιακή κινητοποίηση σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ