Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέρα Μουσικής με συναυλίες

Μέρα της Μουσικής η 21η Ιούνη, γιορτάζεται με πληθώρα συναυλιών ανά τη χώρα. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο γιορτασμό με συναυλία της (6 μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στον Εθνικό Κήπο, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα κεφάτο, ευφάνταστο, πλήρες δημοφιλέστατων μελωδιών από τον Ζορζ Μπιζέ έως τον Τζορτζ Γκέρσουιν και έργων της παλαιότερης και πιο σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας, με σολίστ την μεσόφωνο Ινές Ζήκου. Η έναρξη γίνεται με την ορχηστρική εισαγωγή του μελοδράματος «Αρετούσα των Αθηνών» του Αλέξανδρου Κατακουζηνού (1824 - 1892). Ακολουθούν αποσπάσματα από τις όπερες «Κάρμεν» του Μπιζέ και «Ναμπούκο» του Βέρντι, τα «Marche Triumphale» («Θριαμβευτικό Εμβατήριο») και «Danse Orientale» («Ανατολίτικος χορός») του Κερκυραίου συνθέτη Λαυρέντιου Καμιλιέρη (1874 - 1956) και το «Νυχτερινό» από την όπερα «Manuel Salinas» του Περικλή Κούκου (γεν. 1960). Ακολουθούν: Η εισαγωγή της οπερέτας «Η νυχτερίδα» του Στράους, αποσπάσματα από τη σκηνική μουσική του Εντβαρντ Γκριγκ για το θεατρικό έργο του Ιψεν «Πέερ Γκιντ» και το πασίγνωστο «Summertime» του Γκέρσουιν από την «όπερα» «Porgy and Bess».

  • Στους Λόφους των Μουσών θα ηχήσουν κλασική, έντεχνη και τζαζ μουσική, από τέσσερα μουσικά σχήματα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση «Ανδηρο Πικιώνη» (8.30 μ.μ.), σε μια συναυλία έντεχνης μουσικής με αγαπημένα τραγούδια, ερμηνευμένα από την Vivian Daglas και τον Κωνσταντίνο Μάτσικα. Στην Πνύκα (9 μ.μ.), η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν έργα Mozart, Beethoven, Faure, Σαμαρά, κ.ά, σε διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και σολίστ τον Ηλία Ζούτσο. Στις 9.30 μ.μ., η Big Band του Δήμου Αθηναίων στη θέση «Μπιενάλε», θα κλείσει τη βραδιά με τζαζ. Πριν τις συναυλίες θα προηγηθεί ξενάγηση με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου), όπου έζησε και τραγούδησε ο μυθικός ποιητής Μουσαίος. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από την εκκλησία Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το «Ατενέουμ» πραγματοποιεί τετράωρη μουσική πανδαισία (8 μ.μ. - 12 μ.μ.), στον πεζόδρομο της Αδριανού 3 (Θησείο). Νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες - συνεργάτες του θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με προκλασικά έργα, τραγούδια, σύγχρονη ελαφρά μουσική, τζαζ μελωδίες και αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μίκη Θεοδωράκη και σε κινηματογραφικά τραγούδια. Συμμετέχουν: Η χορωδία νέων του ATHENAEUM, το κουαρτέτο σαξοφώνων ATHENAEUM (Σ. Αραμπατζόγλου, Α. Μ. Καρδάμη, Ι. Βλάσση, Μ. Τσακμακλή), σε συνεργασία με τον Γ. Τσανακαλιώτη (πιάνο) και τα ατελιέ Jazz ATHENAEUM σε διδασκαλία - ενορχηστρώσεις Σύλβιου Σύρρου. Ο σολίστ κλασικής κιθάρας Μιχάλης Σουρβίνος και η Αργεντίνα τραγουδίστρια Natalia Soledad Petsalis. Στην κινηματογραφική μουσική συμμετέχουν οι: Σουζάνα Γιαννακοπούλου, Ελσα Σκλαβενίτη, Σοφία Ροσμαράκη, Ευαγγελία Λοφίτου, Galina Bratuska, Στέφανος Γιαννόπουλος, Εugeni Bratuska, Αλέξανδρος Μουζακίτης, Χριστίνα Κατσιαρή, Νίκος Πιτλόγλου. Το αφιέρωμα σε Χατζιδάκι - Θεοδωράκη παρουσιάζει η δεκαπενταμελής Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ (διεύθυνση Αρη Δημητριάδη) και οι Μόρφω Τσαϊρέλη και Ναταλία Κάντζια (τραγούδι).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ