Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς βλέπει το ΚΚΕ τις συνεργασίες

Σταράτες απαντήσεις από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, κατά την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα στη Λέσβο
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα στη Λέσβο
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση που της υποβλήθηκε, στη συνέντευξη που έδωσε στη Μυτιλήνη, για τη στάση και τακτική του ΚΚΕ ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και με αφορμή όσα γράφτηκαν για δήθεν συνεννοήσεις με τη ΝΔ, απάντησε:

«Κάθε φορά αυτό γίνεται. Μέχρι τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, θα γράφουν για δήθεν συνεργασίες. Είναι το γνωστό κόλπο του ΠΑΣΟΚ. Εμείς σύντομα θα βγούμε και δημόσια με τις θέσεις μας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Θεωρούμε ότι ιδιαίτερα αυτές οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές παίρνουν γενικότερο πολιτικό χαρακτήρα. Και πρέπει ο λαός να χτυπήσει με την ψήφο του το δικομματισμό και το διπολισμό. Εδώ η ψήφος δεν είναι ούτε αντιΠΑΣΟΚ ούτε αντιΝΔ. Είναι ψήφος κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, είναι ψήφος κατά της πολιτικής που μιλάει για τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα, που φορείς είναι και τα δύο κόμματα.

Εμείς, λοιπόν, θα κατέβουμε στις εκλογές, λέγοντας τα εξής πράγματα: Οτι πρέπει να ψηφίσουν τοπικές αρχές, οι οποίες θα απειθαρχήσουν στο θεσμικό πλαίσιο, δε θα το νομιμοποιήσουν με καμία ενέργειά τους.

Στο διάστημα που πέρασε, από τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ μέχρι τους αντάρτες και τους δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας και νομάρχες, στην πλειοψηφία τους, γιατί μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις, δεν το ξέρω, στις βασικές επιλογές στην ίδια κατεύθυνση πήγαιναν όλοι μαζί. Αν θέλετε, ούτε αυτό που λέμε "αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση" δε γινόταν, χωρίς να υποστηρίζουμε εμείς τέτοια αντιπολίτευση. Από τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ μέχρι τους αντάρτες της ΝΔ, πήγαν μαζί.

Αρα, λοιπόν, αυτό που βγαίνει είναι ότι ο λαός χρειάζεται νομάρχες - δημάρχους απείθαρχους σ' αυτήν την πολιτική που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά και που δε διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία. Απείθαρχους σ' όλο το ευρωπαϊκό πλαίσιο γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ρόλο της. Δηλαδή, δε θα εφαρμόζουν αυτά που τους ζητάνε να εφαρμόζουν και θα καταφεύγουν στο λαό. Εχουμε μεγάλη εμπειρία. Θα είναι μετερίζι αγώνα ή θα είναι διαχειριστές; Δε θέλουμε να είναι διαχειριστές, ακόμα και αν αυτή την πολιτική τη διαχειρίζονται κάπως στρογγυλεμένα και όχι με πολύ οξείες γωνίες.

Ολα αυτά που γράφουν είναι φούμαρα. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδωσε αφορμή ένας νομάρχης της ΝΔ, ο οποίος είπε ότι η ΝΔ επιδιώκει να συνεργαστεί με το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και το Συνασπισμό. Δικαίωμά του, αν αυτή είναι η πολιτική της. Βεβαίως, εμείς δε συμφωνούμε. Αλλά μετά βγήκε και άφησε κάτι υπονοούμενα ότι "συνεννοούμαστε με το ΚΚΕ" κλπ. Βεβαίως, μετά ο ίδιος βγήκε και ζήτησε συγνώμη, και ζήτησε συγνώμη και η Νέα Δημοκρατία. Διότι επρόκειτο, πολύ ωραία το 'γραψε ο "Ριζοσπάστης", για πολιτική αγυρτεία.

Στα ψηφοδέλτια που θα γίνουν, εμείς θα απευθυνθούμε, όχι μόνο σε κομμουνιστές, αλλά και σε αγωνιστές που είναι διατεθειμένοι να αντιπαλέψουν και πολιτικά και όχι με στενά τοπικά κριτήρια, την πολιτική του δικομματισμού, του διπολισμού κλπ».

Τι συνεργασίες επιδιώκει το ΚΚΕ

«Αποκλείουμε συνεργασίες με κόμματα, τα οποία στηρίζουν μια πολιτική που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα μηχανισμό της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Ποτέ δεν κάναμε τέτοιες συνεργασίες.

Αν υπάρχουν πρόσωπα που έχουν το σθένος να βγουν και να καταγγείλουν την πολιτική των κομμάτων τους, γιατί να μη συνεργαστούμε; Αλλά όχι πρόσωπα, τα οποία, παραμονές των εκλογών, θα παίζουν ανεξάρτητο ρόλο και την άλλη μέρα θα τρέχουν να κατατάσσονται!

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μέσα στο λαό κι αυτές οι διαφοροποιήσεις αγγίζουν τη βάση των κομμάτων. Εάν, λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι, που στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με την πολιτική των κομμάτων τους, γιατί να 'μαστε αντίθετοι; Αλλά εξασφαλίζοντας ότι γινόταν και όλη την προηγούμενη τετραετία. Αν όλη την προηγούμενη τετραετία είχαν φερμουάρ στο στόμα τους και εμφανίζονται την παραμονή των εκλογών, ως επαναστάτες χωρίς αιτία ή μάλλον με αιτία την εκλογή...

Εάν έχουμε να κάνουμε, όμως, με ανθρώπους, οι οποίοι, μέσα στην τετραετία, είχαν παρουσία στα κοινωνικοπολιτικά πράγματα, τότε όχι μόνο πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά θα είναι κακό να υποτιμήσουμε τέτοιες συνεργασίες. Αυτή την πολιτική είχαμε και το '98, άλλωστε.

Από κει και πέρα, η διαδικασία θα είναι η εξής: Κάθε Οργάνωση στο συγκεκριμένο χώρο θα κάνει μια αποτίμηση. Ολων των δημάρχων, και των αντιπάλων μας ακόμη. Μακάρι να βρεθεί και κάποιος αντίπαλός που μας διέψευσε. Εγώ λέω μακάρι, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε διαφοροποιήσεις. Αυτό θα πει αναδιατάξεις και μετατοπίσεις. Αντίπαλοι να μετατρέπονται σε συμμάχους. Η κάθε Οργάνωση, λοιπόν, αν εκτιμάει ότι κάποιος δήμαρχος έχει προσφέρει, ακόμα και αν δεν τον είχε υποστηρίξει στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί να τον υποστηρίξει τώρα. Εκείνον που υποστήριξε και δικαιώθηκε η συνεργασία, θα συνεχίσει την υποστήριξη. Αν δε δικαιώθηκε, να τη σταματήσει και μάλιστα στην κατάλληλη στιγμή, όχι προεκλογικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ