Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ανθρωπος και μηχανή έσονται ένα

Προμήκης μυελός ψαριού καλωδιωμένος για να ελέγχει ρομπότ
Προμήκης μυελός ψαριού καλωδιωμένος για να ελέγχει ρομπότ
Ο Σάντρο Μούσα Ιβάλντι, ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν των ΗΠΑ κατασκεύασε ένα ρομπότ με εγκέφαλο ψαριού. Αν δεν εντυπωσιαστήκατε μάθετε ότι το έκανε, συνδέοντας ένα ρομπότ απευθείας με τον προμήκη μυελό του ψαριού.

Για να ελέγξει το ρομπότ ο Μούσα Ιβάλντι χρησιμοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου της λάμπραινας (πετρόμυζο), που επιτρέπει στο ψάρι να διατηρεί την ισορροπία του μέσα στο νερό. Αισθητήρες φωτός στο ρομπότ ανιχνεύουν το περιβάλλον και στη συνέχεια ένας υπολογιστής μετατρέπει το σήμα τους σε ηλεκτρικούς παλμούς που διοχετεύονται στους νευρώνες του εγκεφάλου του ψαριού. Αυτοί ερμηνεύουν τους ηλεκτρικούς παλμούς όπως θα έκαναν για να συνεχίσει το ψάρι να κολυμπάει με το κεφάλι προς τα πάνω. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής μεταφράζει τα σήματα των νευρώνων σε ηλεκτρικά σήματα που δίνουν εντολή στο ρομπότ να στρέψει τις ρόδες του κατάλληλα με βάση το φωτεινό ερέθισμα.

Ο ερευνητής Μιγκέλ Νικολέλις, στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ, έχει πετύχει ανάλογα αποτελέσματα με νευρώνες πιθήκων. Τα σήματα από τους νευρώνες χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν δύο ρομποτικούς βραχίονες, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο και ο δεύτερος 1,000 χιλιόμετρα μακριά, συνδεδεμένος μέσω Ιντερνετ. Οι νευρώνες κινούν τους βραχίονες, όπως ο πίθηκος θα κινούσε τα χέρια του.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαρτήματα προσθετικής που θα κινούνταν με φυσικό τρόπο και θα παρείχαν κάποιο υποκατάστατο αφής. Ο Νικολέλις πιστεύει ότι ίσως είναι δυνατό να εκπαιδευτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, για να ελέγχει εντελώς καινούρια ρομποτικά σωματικά μέλη, αρκεί αυτά να συνδεθούν κατάλληλα με τους νευρώνες. «Θα μπορούσε κανείς να ελέγχει απευθείας με το μυαλό του ένα ρομπότ στον Αρη και να παίρνει εξίσου απευθείας αισθητηριακές πληροφορίες για τα αντικείμενα που αγγίζει το ρομπότ».

Ασφαλώς μια τέτοια προοπτική είναι καταπληκτική. Αγνωστο, πάντως, γιατί, στο μυαλό πολλών έρχονται πρώτα άλλου είδους εφαρμογές που ενδιαφέρουν κάποιους κυρίους και κυρίες που δουλεύουν σε ένα κτίριο σχήματος πενταγώνου... Η εποχή του βιονικού ανθρώπου, ή του σάιμποργκ αν προτιμάτε, ίσως δεν απέχει όσο νομίζουμε. Ας το έχουμε υπόψη την επόμενη φορά που θα προβληθεί στην τηλεόραση μια ταινία, ας πούμε, σαν το «Ρομποκόπ». Κι ας σηκωθούμε όσο είναι καιρός από τον καναπέ μας, για να πάρουμε θέση στα τεκταινόμενα, πριν ο Ρομποκόπ ή ο υπερστρατιώτης ή ποιος ξέρει τι άλλο, ξεπροβάλει από την πόρτα απρόσκλητος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ