Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Κυριαρχία των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Προς τη διασφάλιση απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας φαίνεται να βαίνει με τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών που έγιναν χθες, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Η προπαγάνδα του περί καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού και η καλλιέργεια αυταπατών για δήθεν «ανάπτυξη» - εννοείται υπέρ των κερδών των μονοπωλίων - μοιάζει ν' αποδίδει καρπούς. «Νερό στο μύλο» των αυταπατών αυτών, προφανώς, στοχεύει να δώσει και χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», η οποία υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της 11σέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σύμφωνο ανάπτυξης» και είναι το σχέδιο που κατέθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Φρανσουά Ολάντ και προβλέπει σειρά μέτρων καπιταλιστικής, εννοείται, ανάπτυξης ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι Σοσιαλιστές φέρονταν να συγκεντρώνουν μεταξύ 298 - 331 έδρες, στο 577μελές κοινοβούλιο, γεγονός που τους δίνει απόλυτη αυτοδυναμία και δεν χρειάζονται τη συνεργασία άλλων «όμορων» κομμάτων, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, που έχουν ήδη καταθέσει και όρους συνεργασίας, ή το «Μέτωπο της Αριστεράς» (το σχήμα που συμμετέχει και το Γαλλικό ΚΚ), για να περνούν νομοσχέδια. Η συμμετοχή στις εκλογές, στις πέντε το απόγευμα ώρα Γαλλίας, δεν ξεπερνούσε το 46,2%, κυμαινόταν δηλαδή περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στις περασμένες βουλευτικές του 2007.

Από τον α' γύρο έχουν εκλεγεί, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφέρειές τους, μόνο 36 βουλευτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό. Αντίθετα, την έδρα τους, αλλά και πιθανότατα τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση εφόσον δεν εκλεγούν, διεκδικούν οι περισσότεροι και από τους νυν υπουργούς, όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Για πρώτη φορά, πιθανότατα στη Βουλή θα εισέλθει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που φέρεται να εκλέγει μέχρι τρεις βουλευτές ενώ το «Μέτωπο της Αριστεράς», που συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές, πασχίζει να διατηρήσει το δικαίωμά του, να συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή να εκλέξει 15 βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ