Σάββατο 16 Ιούνη 2012 - Κυριακή 17 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΔΝΤ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Η αντιλαϊκή σκυτάλη στο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα

Διαχειριστικά ζόρια και αστοχίες. Ούτε μισό βήμα χωρίς τη δανειακή σύμβαση. Βαριά χαράτσια και φόροι στο λαό, πακτωλός κεφαλαίων στους τραπεζίτες και την πλουτοκρατία

Αξεδιάλυτο κουβάρι με τη δανειακή σύμβαση, τη στρατηγική ΕΕ-2020, είναι τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων. Αυτά από αύριο κιόλας έρχεται να κλιμακώσει το όποιο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, ανεξάρτητα από το ποια από τις πολιτικές συνιστώσες του ευρωμονόδρομου της υποταγής θα έχει το πάνω χέρι, ποιο από τα κόμματα θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση και διεκπεραίωση των «πολιτικών» υποθέσεων του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Είτε με «κεντροδεξιά» είτε με «κεντροαριστερά», με κάθε άλλο «εναλλακτικό» συνδυασμό, η πραγματικότητα καθορίζεται από το γεγονός ότι τα μονοπώλια θα αλωνίζουν - διαγκωνιζόμενα και μεταξύ τους - στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής, θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις «πραγματικότητες», να διαμορφώνουν και τις «λύσεις» για την επάνοδό τους σε συνθήκες διευρυμένης καπιταλιστικής κερδοφορίας και με το λαό τσακισμένο. Απόλυτα του χεριού τους είναι διάφοροι εμφανιζόμενοι καλοθελητές, όλοι όσοι, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς φερετζέδες, αφήνουν στο απυρόβλητο, κάνουν γαργάρα την εξουσία των μονοπωλίων. Τα λαϊκά στρώματα μπροστά και στην κάλπη πρέπει να σταθμίσουν το γεγονός ότι όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου της υποταγής έχουν «κάνει γαργάρα» όλα τα μετεκλογικά χαράτσια, όπως ακριβώς κάνουν και με τη δανειακή σύμβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκτοξεύει «κατηγόριες» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι άφησαν τα χαρατσόχαρτα για μετά τις εκλογές. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι και αυτοί από την πλευρά τους παίζουν στο ίδιο αντιλαϊκό γήπεδο. Κατηγορούν τα άλλα κόμματα για το διαδικαστικό μέρος, για την ...καθυστέρηση, προκειμένου να αφήσουν στο απυρόβλητο την ουσία, ταυτόχρονα και το κεντρικό ζητούμενο της πολιτικής τους. Φτύνοντας κατάμουτρα και εμπαίζοντας τα βάσανα του λαού, αρκούνται στις γενικόλογες «καταγγελίες» του μνημονίου, στις προσπάθειες «επαναδιαπραγμάτευσης» κ.ο.κ. Ορισμένοι, οι πιο ...προχωρημένοι, διαπιστώνουν πως το μνημόνιο έχει ήδη ακυρωθεί, ότι είναι και «πολιτικά νεκρό», λες και τα χαράτσια που στέλνουν είναι από διαφορετικό «ευαγγέλιο».

Να και πώς διαμορφώνονται σήμερα ορισμένα από τα βασικά μεγέθη στο εσωτερικό της χώρας:

  • Στα 2,4 δισ. ευρώ καταγράφονται στο 5μηνο φέτος τα εμφανιζόμενα πρωτογενή ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, αυτά δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί χωρίς την πληρωμή των τόκων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, που έχει φορτώσει στο λαό η πλουτοκρατία. Στο ίδιο διάστημα (Γενάρης - Μάης 2012) πλήρωσαν για τόκους στους μεγαλοδανειστές το αστρονομικό ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το γενικό έλλειμμα να απογειωθεί στα 10,9 δισ. ευρώ και αυτό παρά τη διάλυση των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.
  • Με στόχο την εμφάνιση «πρωτογενών πλεονασμάτων» από τον κρατικό προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στέλνει το μήνυμα της άμεσης αντιλαϊκής κλιμάκωσης με τη νομοθέτηση μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή. Για το 2014, με βάση και το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο», θα κλιμακώσουν με ακόμη 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να πιάσουν τις νόρμες της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Στο αστρονομικό ύψος των 125 δισ. ευρώ, κοντά στο 60% του παραγόμενου ΑΕΠ, φτάνουν σήμερα τα δανεικά κεφάλαια των ντόπιων τραπεζών, η «εξάρτησή» τους στο σύστημα των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ.
  • Σε περισσότερα από 280 δισ. ευρώ, πάνω από το 135% του ΑΕΠ, διαμορφώνεται μετά και το «κούρεμα» το κρατικό χρέος τους. Είναι απόλυτο βέβαιο, το προεξοφλούν και οι ίδιοι, ότι η επιχείρηση διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος, μετά το βάθεμα και την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης, θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα», την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που σήμερα λιμνάζουν και αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στο πεδίο της παραγωγής.
  • Ακόμη 18 δισ. ευρώ ήδη εκταμίευσαν μέσα από τη δανειακή σύμβαση οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ντόπιων τραπεζών. Και πρόκειται μόνο για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους για ρευστότητα. Το συνολικό προβλεπόμενο πακέτο για τις τράπεζες φτάνει στα 50 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες. Χωρίς αυτά οι τραπεζίτες δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μισό βήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που βάλλει λάβρος κατά του... μνημονίου κλείνει το μάτι στη συνοδευτική με αυτό δανειακή σύμβαση. Να πώς τοποθετείται, ήδη από την προεκλογική περίοδο, με το οικονομικό πρόγραμμα: «Τράπεζες στην υπηρεσία της κοινωνίας, μοχλός ανάπτυξης» - «Με κάθε πρόσφορο τρόπο εγγύηση των καταθέσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας» - «Ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών». Ο,τι δηλαδή έχει συμφωνηθεί και στη δανειακή σύμβαση με την οποία μπουκώνουν τους τραπεζίτες τους. Δεσμεύεται επίσης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του παραγόμενου ΑΕΠ, ποσά που φτάνουν στα 8 δισ. ευρώ. Θα τα βρουν, λένε, από τη φορολόγηση του πλούτου, χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο να τον προσδιορίσουν. Βγαλμένη μέσα από τις εκθέσεις του ΔΝΤ είναι η «επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και δημιουργία ενός σύγχρονου φοροεισπρακτικού μηχανισμού» που έχουν βάλει στο οικονομικό πρόγραμμά τους. Η φράση ούτε αθώα ούτε και τυχαία μπορεί να έχει «παρεισφρήσει» καθώς με το συγκεκριμένο εννοούν ορισμένες «ελαφρύνσεις» που ισχύουν για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, «ειδικά καθεστώτα» που ισχύουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Μια από τα ίδια

Είτε με κεντροδεξιά είτε με κεντροαριστερά, είτε καταγγείλουν είτε «επαναδιαπραγματευτούν», τα χαράτσια - χαράτσια, θα τα αποστέλλουν σωρηδόν από την ερχόμενη εβδομάδα. Τα διαχειριστικά αδιέξοδα διαπιστώνονται και στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Η «ελπίδα» τους για ανάκαμψη στα φορολογικά έσοδα και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια μεταφέρεται στο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, αυτό που θα διαμορφώσουν στο μετεκλογικό σκηνικό και που ανάμεσα σε άλλα, πέρα και από τα νέα μέτρα που «αναγκαστικά» θα κλιμακώσουν, έχει να διαχειριστεί και τα σημερινά χαράτσια, αυτά που πέφτουν βροχή από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται φέτος και που αφορούν στα εισοδήματα του 2011.

Σύμφωνα με τους εφαρμοστικούς νόμους του κατά τα λοιπά ...«πολιτικά νεκρού» μνημονίου:

  • Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας θα στείλουν και το τέλος «αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα (πάνω από 12.000 ευρώ) που αποκτήθηκαν πέρσι. Και το συγκεκριμένο χαράτσι υπολογίζεται με βάση το μεγαλύτερο από το πραγματικό ή «τεκμαρτό» εισόδημα.
  • Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο εισοδήματος, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο από φέτος «τέλος επιτηδεύματος» (500 ευρώ για επαγγελματίες με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες και 400 ευρώ στις μικρότερες πόλεις).
  • Με το κόλπο των «τεκμηρίων», μαζικές διαστάσεις παίρνει το χαράτσωμα ανέργων, οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα κατά πολύ χαμηλότερα όχι μόνον από τα όρια της επίσημης φτώχειας, αλλά και από το κουτσουρεμένο αφορολόγητο (5.000 από 12.000 ευρώ).
Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης

Η καπιταλιστική κρίση έχει μπροστά μπόλικο δρόμο να διανύσει, βαθαίνει και εξαπλώνεται συνδυασμένα από κρίκο σε κρίκο στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και μέσα στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Φιλολαϊκή διέξοδος υπάρχει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής από τη λαϊκή εξουσία. Ο λαός μπορεί να κάνει αποφασιστικά το βήμα, βγάζοντας ισχυρό το ΚΚΕ στην κάλπη. Από καλύτερες θέσεις να περάσει στην οργανωμένη αντεπίθεση με το ταξικό κίνημα, να ξεχυθεί ορμητικά μπροστά για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, με την εγκαθίδρυση της δικής του εξουσίας, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων ανθρώπινων αναγκών, χωρίς τα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ