Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Κύπριου υπουργού στο Ισραήλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ετοιμότητά του για ανάπτυξη μιας «πολυεπίπεδης και πολύπλευρης στρατηγικής συνεργασίας» με την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε το Ισραήλ, στο πλαίσιο της διασφάλισης των ενεργειακών συμφερόντων του στην περιοχή, κατά την επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εμπορίου - Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, στη χώρα, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Βιομηχανίας - Εμπορίου και Εργασίας Σάλο Σιμόν, τον υπουργό Τουρισμού Στας Μιζεσνίκοφ, τον υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου και τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Αντικείμενο της συνεργασίας η ενέργεια και οι υπό κατασκευή υποδομές για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτές άλλων χωρών.

Ο Ν. Συλικιώτης από την πλευρά του γνωστοποίησε στο Ισραήλ την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργηθεί τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται στην ΕΕ μέσω υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέουν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Το δεύτερο έργο, αφορά την πρόταση για πόντιση καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και, κατ' επέκταση, της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, ενώ η τρίτη πρόταση αναφέρεται στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στην ΕΕ.

Παράλληλα στις διμερείς επαφές Κύπρου - Ισραήλ εξετάζεται και το ενδεχόμενο το Ισραήλ να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος, εάν παραστεί η ανάγκη μέχρι την εξασφάλιση της έλευσης του φυσικού αερίου από το «οικόπεδο 12».

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η άξονας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, όπου φουντώνει ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων και οι κίνδυνοι για τους λαούς, όσο αυτοί δεν παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, με λαϊκή εργατική εξουσία που θα έχει τον πλήρη έλεγχο και στους φυσικούς πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ