Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
Παράγοντας συντηρητικοποίησης η στάση απέναντι στην ΕΕ

-- Β. ΝΙΕΡΡΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Σε συνέχεια και της προηγούμενης απάντησης που δώσατε. Είπατε πριν ότι δεν θεωρείτε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ίδια κόμματα. Με βεβαιότητα, όμως, λέτε ότι η πολιτική που θα ασκήσουν θα είναι ίδια. Σε κάθε περίπτωση, της ΝΔ σίγουρα, δεν αντιλέγει, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να ασκήσει μια τέτοια πολιτική και θα οδηγήσει σε απογοήτευση το λαό. Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση, αφού παραδέχεστε ότι δεν είναι ίδια κόμματα;

-- Θα βάλω έναν παράγοντα που μπορεί να γίνει και πιο κατανοητός απ' την πείρα του παρελθόντος. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα αν το ΠΑΣΟΚ πίστευε αυτά που θα έλεγε, αν τα πίστευε σε βάθος. Ενας πάντως απ' τους παράγοντες συντηρητικοποίησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο μονόδρομος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η στάση απέναντι στην ΕΕ ήταν καθοριστική και για κομμουνιστικά κόμματα. Γλιστράς χωρίς να το καταλάβεις. Δεν μιλάω για προθέσεις τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ας πούμε, περικλείει διάφορες δυνάμεις. Είχε ελπίδα μέσα από αυτή την κυβερνητική εμπειρία ενδεχομένως να βγάλει συμπεράσματα και να μεταλλαχθεί σε κάτι θετικότερο, αλλά ο βασικός κορμός του είναι δυνάμεις ή προήλθε από δυνάμεις που στη δεκαετία του '80 έκαναν κριτική στο ΠΑΣΟΚ σε τέτοιες θέσεις. Για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Αντί π.χ. να πιέζουν το ΠΑΣΟΚ να διώξει τις βάσεις που πιέζαμε εμείς, γιατί το είχε στο πρόγραμμά του και μάλιστα τότε ήταν κι άλλος ο συσχετισμός δύναμης - εμείς δεν του λέγαμε να πάει στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, ουδέτερη η χώρα - έβγαιναν κι έλεγαν «οι βάσεις δεν είναι ραπανάκια για να ξηλώνονται».

Επομένως, ο βασικός κορμός είναι δυνάμεις οι οποίες έχουν προσχωρήσει σ' αυτό που λένε στον «ανθρώπινο καπιταλισμό» κλπ. Και η στάση απέναντι στην ΕΕ είναι κρίσιμο ζήτημα. Ακόμα δηλαδή κι αν αποφασίσουν να συγκρουστούν με ένα τμήμα της αστικής τάξης - λέω τώρα, αν αποφασίσουν - η ενσωμάτωσή τους και η άποψη ότι πανευρωπαϊκά θα σωθούμε ή θα καταστραφούμε, θα τους οδηγήσει σε πλήρη ενσωμάτωση. Και δεν είναι τυχαίο εδώ με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Ελεγε συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ περί τραπεζοκρατίας. Και δίνουν τα λεφτά στο τραπεζικό σύστημα και δεν τα δίνουν στους επενδυτές. Τα χρήματα μέσω τραπεζών θα τα πάρουν οι επενδυτές. Ετσι γίνεται. Χθες τι είπε; Πέντε φορές. Να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κάποια στιγμή είπε, μα θα μπει υπό δημόσιο έλεγχο. Μα η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και γενικότερα η διάσωση των τραπεζών συνδέεται όχι μόνο με έλεγχο από το κράτος, εδώ θα γίνει και επιτροπή στην ΕΕ που θα ελέγχει απευθείας τις τράπεζες. Δεν αφήνουν τις τράπεζες να κάνουν ό,τι θέλουν. Φυσικά, θα ελεγχθούν. Και απ' το κράτος και απ' την Κομισιόν κλπ.

Βλέπετε δηλαδή μέσα σ' ένα μήνα απ' τις εκλογές έκανε μία τέτοια υποχώρηση. Μόλις πάρει κυβέρνηση, θα τα κάνει αντίθετα; Εμείς δεν βάζουμε ερωτηματικό σ' αυτό. Αν μας διαψεύσει, με γεια του και χαρά του, αλλά λίγο δύσκολο. Καλό για το λαό θα είναι να μας διαψεύσει, αλλά ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για τα χειρότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ