Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εμφύλιος με το φακό του ΔΣΕ!

«Ξυπόλυτο τάγμα». Ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Τάλλας ανάμεσα στους δύο μικρούς πρωταγωνιστές της ταινίας
«Ξυπόλυτο τάγμα». Ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Τάλλας ανάμεσα στους δύο μικρούς πρωταγωνιστές της ταινίας
Ενα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, γυρισμένο μέσα στη φωτιά του εμφυλίου από το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα προβληθεί σήμερα (6μ.μ.) στον Πύργο Ηλείας, στο πλαίσιο νέων αφιερωμάτων του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και ιστορία».

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Μάνου Ζαχαρία, τιτλοφορείται: «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» και είναι η απάντηση του ΔΣΕ στην άθλια προπαγάνδα των διωκτών του περί «παιδομαζώματος». Προπαγάνδα που επεδίωκε να κρύψει την πραγματικότητα, το ξεριζωμό χιλιάδων παιδιών αγωνιστών και την «εξαγωγή» τους στις ΗΠΑ!

Η ταινία ήταν χαμένη για δεκαετίες, ώσπου ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, στα χέρια ενός ιδιώτη, και αγοράστηκε από το σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη.

Στόχος αυτών των αφιερωμάτων είναι η προβολή ελληνικών και ξένων ταινιών για ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους. Το πρώτο αφιέρωμα με τίτλο: «Το παιδί στην Ελλάδα της δεκαετίας του '40», που ξεκίνησε χτες, περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες που γυρίστηκαν ή βασίζονται σε φιλμικό υλικό από το 1947-1953, ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ του ΔΣΕ.

Χτες προβλήθηκαν τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» του Γιώργου Ζερβού και τα «Παιδιά της Αθήνας» (Σαλταδόροι) του Τάκη Μπακόπουλου, ταινίες που αποκαταστάθηκαν από την «Ταινιοθήκη της Ελλάδος». Οι ταινίες αυτές είναι σημαντικές και από ιστορική άποψη, αφού αποτυπώνουν την αγωνία των δημιουργών να «ισορροπήσουν» ανάμεσα στην ανάγκη αποτύπωσης της σκληρής πραγματικότητας της κατοχής και του εμφυλίου και στη σκληρή μετεμφυλιακή λογοκρισία.

Σήμερα, εκτός από το ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» θα προβληθεί και το «Ξυπόλυτο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλλας. Ταινία με διεθνή καριέρα, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σενάριο Νίκου Κατσιώτη, εικονολήπτη τον Μιχάλη Γαζιάδη, που αφηγείται την πραγματική ιστορία των 160 παιδιών που εκδιώχτηκαν από το Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, τον αγώνα τους για επιβίωση και την αντιστασιακή τους δράση. Μόνο δύο από τους δεκάδες ηθοποιούς είναι επαγγελματίες, ενώ τα 63 από τα 66 παιδιά που ενσαρκώνουν τους ήρωες, επιλέχτηκαν από το σκηνοθέτη από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές γίνονται στο θέατρο «Απόλλων». Θα ακολουθήσουν ομιλίες της κοινωνιολόγου του κινηματογράφου Χρυσάνθης Σωτηροπούλου, με θέμα «Το παιδί της δεκαετίας του '40: η κινηματογραφική εκδοχή» και του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, με θέμα «Τα ελληνόπουλα του Νείλου τη δεκαετία του '40».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ