Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΥΓΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
«Μπαλώματα» με τις εισφορές των εργαζομένων

Οι εξελίξεις βεβαιώνουν την ανάγκη να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία
Οι εξελίξεις βεβαιώνουν την ανάγκη να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία
Με τις εισφορές των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων - που συνεχίζουν να αποδεκατίζονται απ' την ανεργία και την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών - επιχειρεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση να καλύψει την υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που δημιουργήθηκε από τις πολιτικές ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, θα δοθούν άμεσα 130 εκατ. ευρώ απ' το υπουργείο Οικονομικών για τη λειτουργία των νοσοκομείων για την αγορά υλικών και την πληρωμή των εφημεριών. Σ' αυτά θα προστεθούν και 309 που θα διατεθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ: Δηλαδή 144 εκατ. ευρώ απ' το ΙΚΑ, 70 εκατ. ευρώ απ' τον ΟΠΑΔ, 35 εκατ. απ' τον ΟΑΕΕ και 20 εκατ. απ' τον ΟΓΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ έναντι της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ, που ήδη έχει καταρρεύσει σε σχέση - ακόμα - με τα προβλεφθέντα έσοδα του ΕΟΠΥΥ: Απ' τα 5,831 δισ. ευρώ τα 0,795 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ως κρατική επιχορήγηση και 4,634 δισ. ευρώ απ' τις εισφορές των εργαζομένων για τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων. Δηλαδή οι μέσες μηνιαίες εισφορές των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 386 εκατ. ευρώ. Αρχικά, η κρατική επιχορήγηση είχε θεσμοθετηθεί σε 0,6% επί του ΑΕΠ, που με τα τότε οικονομικά δεδομένα είχε υπολογιστεί σε 1,3 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε στο 0,4% και με ένα, ακόμα, «κούρεμα» 500 εκατ. ευρώ περιορίστηκε στα 0,795 δισ. ευρώ.

Ετσι τώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιχειρεί να μπαλώσει τις μεγάλες τρύπες με τις εισφορές των εργαζομένων, που κάνουν ελάχιστα μεροκάματα. Ειδικότερα για φάρμακα υψηλού κόστους ανακοινώθηκε ότι θα διατίθενται απ' τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολυεθνικές για κάθε παράδοση φαρμάκων θα πληρώνονται «τοις μετρητοίς» για την προηγούμενη παράδοση. Δηλαδή με άλλα λόγια όλα ρυθμίστηκαν στη λογική φαινομένων στο «βωμό του κέρδους», όπου «αγνοείται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο ανθρώπινος πόνος» όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας.

Βεβαίως η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει ολόκληρο το πρόβλημα, αλλά επειδή θα επιδεινώνεται, ο λαός πρέπει την επομένη των εκλογών να διεκδικήσει λύση εδώ και τώρα με χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά από το κράτος, διεκδικώντας ταυτόχρονα δωρεάν παροχές υπηρεσιών υγείας, δωρεάν φάρμακο, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης επιχείρησε μια φυγή «προς τα μπρος» για να ξεπεράσει τις ελλείψεις δημόσιων δομών διάθεσης των ακριβών φαρμάκων. Ζήτησε τη συνδρομή 100 ιδιωτικών φαρμακείων όπου - με οικονομική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ - θα διατίθενται τα ακριβά φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου με δήλωσή του είπε ότι αυτή η πρόταση θα ισχύσει ή για όλα τα φαρμακεία ή για κανένα.

Κατά τα άλλα οι φαρμακοποιοί επιμένουν στη «μορφή πάλης» να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακά τους, δηλαδή ενάντιά τους αντί να φροντίσουν σε κοινό αγώνα, και στη συνέχεια να ζητούν απ' τις υπηρεσίες παροχών των ταμείων το ποσό που δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ