Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ
Χωρίς τρόφιμα οι ασθενείς

Απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι στο Ασυλο Ανιάτων

Τον κίνδυνο υποσιτισμού των ασθενών με ψυχικές παθήσεις που νοσηλεύονται στο Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας (ΚΘ - ΚΥ) Λέρου επισημαίνει με γραπτή επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και τα πολιτικά κόμματα ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου. Ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από το κράτος και της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας, αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα για τη λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα, λειτουργούν και τα ίδια σαν επιχειρηματίες πουλώντας υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία, που βουλιάζουν.

Ετσι, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες σίτισης των ψυχασθενών μας, οι οποίοι υποσιτίζονται αυτήν τη στιγμή, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα. Οι προμηθευτές μας αρνούνται πλέον να μας προμηθεύουν τρόφιμα λόγω του μεγάλου χρέους μας σ' αυτούς. Τα ασφαλιστικά ταμεία μας οφείλουν υπέρογκα ποσά με αποτέλεσμα το ΚΘ - ΚΥ Λέρου να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του». Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΘ - ΚΥ Λέρου, το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ του οφείλουν 5 εκατ. ευρώ για το 2010 και το 2011.

Κατάκοιτοι χωρίς τροφή και φάρμακα

Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα μένουν οι 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που νοσηλεύονται στο Ασυλο Ανιάτων, ενώ οι 170 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, λόγω καθυστέρησης πληρωμής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Το 80% των τροφίμων είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί και οι περισσότεροι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Οι παλιές οφειλές προς το ίδρυμα από εκκαθαρίσεις για μεν το ΙΚΑ από 1-10-2010 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσό των 342.000,00 ευρώ και για τον ΟΓΑ από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσό των 810.000,00 ευρώ. Από 1-1-2012 όλες τις υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προς τούτο έχουν υποβάλει τους σχετικούς συνολικούς λογαριασμούς (που καλύπτουν και την περίοδο από 1-1-2012 μέχρι 31-5-2012) ύψους 1.500.000,00 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ανταποκριθεί στη ρύθμιση των δικών του οφειλών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.

Το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΥΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το Ασυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1893 και λειτουργεί αδιάλειπτα 119 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ